ZABAVA U VODI

Provodi se kao nikad u životu: Pogledajte koga su snimile fotozamke kako uživa na Velebitu

Ukupna hrvatska populacija procijenjena je na 30-ak parova i kritično su ugroženi
 NP Sjeverni Velebit

Nadzorna kamera u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit snimila je mladog surog orla na kupanju u lokvi, objavili su iz tog parka.

Suri orao (Aquila chrysaetos) ubraja se u naše najveće i najsnažnije grabljivice. Dužina tijela mu je 80 – 92 centimetra, a raspon krila 190 – 230 centimetara. Odrasle su ptice tamnosmeđe sa svjetlijim zatiljkom. Što su ptice starije, to im je zatiljak svjetliji te poprima zlatnu boju. Mlade su ptice tamnosmeđe boje s velikim bijelim plohama na repu i pri vrhu krila. Za orlove karakteristični „prsti“ (raširena letna pera na vrhovima krila) vidljivi su tijekom leta.

Stanarica je, tijekom cijele godine prisutna u Hrvatskoj. Gnijezdi se na planinama u priobalju, u Gorskoj Hrvatskoj te na našim velikim otocima (Krk, Lošinj, Cres) i na Pelješcu. Ukupna hrvatska populacija procijenjena je na 30-ak parova. Lovi plijen na čistinama, travnjacima i stijenama. Gnijezdi se uglavnom na stijenama, a rjeđe na stablima. Gnijezda su ogromna i isto gnijezdo može koristiti desetljećima. Lovi sisavce od veličine zeca do manje divlje svinje ili divokoze te ptice od malih pjevica do tetrijeba. Lovi pretraživanjem terena u letu ili čekajući iz zasjede, odnosno strška. Obrušava se na plijen koji ubija snažnim stiskom pandži.

- Dio prebivališta jednog para surog orla nalazi se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Suri orao ugrožena je vrsta u Hrvatskoj -u Crvenoj knjizi ptica Hrvatske kategoriziran je kao kritično ugrožena gnjezdarica - poručili su iz parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 09:58