Sphyraena sphyraena

Škaram je poznat i kao jadranska barakuda, a radi se o vrsti koja je veoma - društvena

Razmnožavanje se odvija između svibnja i kolovoza, a ženka može položiti do 300 tisuća jaja

Ilustracija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Iz pulskog akvarija objavili su kako su na terenskom radu u srednjem Jadranu, u području otoka Škadra, vidjeli plovu juvenilnih riba škarama (Sphyraena sphyraena), poznatih i kao jadranske barakude.

Uobičajena je to pelagična vrsta koja se nalazi visoko u vodenom stupcu, ali se manji primjerci često mogu naći blizu dna. Hrane se manjim ribama poput bukve i ušate, a ponekad glavonošcima i rakovima. Riječ je o društvenoj vrsti koja se često okuplja u velikim plovama, koja mogu brojati između deset i dvjesto jedinki. Razmnožavanje se odvija između svibnja i kolovoza, a ženka može položiti do 300 tisuća jaja.

Ova riba može narasti do 165 centimetara duljine, s maksimalnom težinom od 3,62 kilograma. Tijelo joj je vretenasto, prekriveno sitnim ljuskama. Glava je zašiljena, pri čemu je donja čeljust nešto dulja od gornje. Zubi su izuzetno oštri, brojni i savijeni unatrag, prilagođeni hvatanju plijena.

Škaram je autohtona vrsta Jadranskog mora iz obitelji barakuda (Sphyraenidae), koja je oduvijek nastanjivala južni dio Jadrana. U srednjem Jadranu pojavljuje se rijetko, dok je na sjevernom prisutna tek odnedavno, što se nedvojbeno povezuje s posljedicama globalnog zatopljenja.

U Mediteranu žive četiri vrste tog roda, a u Jadranu samo dvije - škaram i žutousna barakuda (Sphyraena viridensis), objavili su iz akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 16:50