SRNJAK S KAJZERICE

Teške optužbe na račun Dumovca: ‘Uzeli ste ga majci‘; Dumovec: ‘Kako znate da mu je to mama?‘

Maleni je svojim izlascima na cestu ugrožavao sebe i građane, sudionike u prometu

Srnjak je pušten u prirodu

 Screenshot Facebook Dumovec

Kad su iz zagrebačkog Dumovca u ponedjeljak objavili kako su u prirodu pustili srnjaka kojeg su ulovili na Kajzerici, mnogi su odahnuli, svjesni da maleni više nije ugrožen od prometa. No, javio nam se čitatelj koji je trkač na tom području i kaže kako priča nije tako idilična kakvom se čini. Srnjak koji je spašen odvojen je od majke, a kaže kako su to zaposlenici Dumovca od početka znali.

- Vidio sam srnu i odmah sam to javio i policiji i Dumovcu. Bilo me strah da će stradati. Iz Dumovca su mi rekli da je životinju preopasno loviti, da je divlja, da tamo ima ljudi... A onda je stigla vijest da su uzeli njeno maleno, a nju ostavili. Već danima je svi viđamo kako juri naokolo i traži ga. Zvao sam oporavilište valjda deset puta, upozorio sam ih na to, zamolio da mamu i maleno ujedine... Nisu to učinili, nego su ignorirali moju molbu. Ona ga i dalje traži i bojim se da će to još dugo trajati, a onda bi pritom mogla stradati - rekao nam je čitatelj.

Iz Dumovca, odnosno, ZOO Zagreb rekli su nam kako je mladi srnjak živio u gusto naseljenom području, koje je premreženo mnogobrojnim prometnicama. Svojim izlascima na cestu ugrožavao je sebe i građane, sudionike u prometu.

- Zbog toga je terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba izlazila na intervenciju gotovo svaki put kad bi došla dojava da je mladi srnjak na prometnici ili kraj nje. Na tom području uz Savu žive srne, no je li neka od onih koje stanovnici Kajzerice opažaju, njegova majka, ne možemo znati. Ovaj mladi srnjak posve je sposoban za samostalan život - istaknuo je Ivan Cizelj, ravnatelj ZOO Zagreb i dodao:

- Da je izostala intervencija ljudi, on zimu ne bi proveo uz majku. U odabir mjesta gdje će biti pušten u prirodu, sudjelovalo je nekoliko naših stručnjaka u koje imam puno povjerenje. Vjerujem da su odabrali mjesto gdje će ga vozila, ljudi i njihovi ljubimci najmanje ugrožavati. Njegov premještaj na Medvednicu doprinio je i većoj sigurnosti građana u prometu. Naime, uslijed izlijetanja divljači na cestu dolazi do prometnih nesreća koje za posljedice, među ostalim, imaju ozljede, pa čak i smrt ljudi, te štetu na njihovoj imovini - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 21:33