AKCIJA

U centru Zagreba viđena zmija, hvatači zabrinuti za njenu sigurnost brzo su je ulovili

Često ih se viđa u vodi, jer su dobre plivačice i, što je nevjerojatno, mogu zadržati dah i do pola sata
 Screenshot Dumovec

Zmije su uobičajen prizor u gradovima i ne bi trebalo zbog toga paničariti, nego ih pustiti da odu svojim putem. No, ako je životinja ugrožena, tada je svakako dobro pozvati nekoga tko će je premjestiti u prirodu, daleko od ljudi, automobila i drugih prijetnji po njen život.

Jedna simpatična bjelouška u ponedjeljak navečer je viđena ispred zgrade u centru Zagreba, u Ulici Pavla Hatza. Tamo je, sasvim sigurno, došla zbog hrane.

- Budući da ju je tamo ugrožavao promet, procijenili smo da je treba hitno premjestiti u prirodu. Uhvatili smo je i odvezli do mjesta na kojem se može osjećati sigurno - objavili su hvatači zagrebačkog Dumovca, koji su došli po dražesnog gmaza.

Bjelouške su brze zmije i uvijek su na oprezu. Ujutro izlaze iz zaklona i sunčaju se, jer se bez topline teško kreću i probavljaju hranu. U hladnije doba godine hiberniraju.

Često ih se viđa u vodi, jer su dobre plivačice i, što je nevjerojatno, mogu zadržati dah i do pola sata. Kad je u opasnosti i mora se braniti, napada glavom. No, ne grize, nego samo udara. Može narasti do dva metra i nije otrovna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 00:47