UGROŽENA VRSTA

U Kvarnerskom zaljevu uočen stvor koji rijetko kad zaluta u naše more, stručnjaci apeliraju: ‘Jeste li je vidjeli? Bitno je!‘

Riječ je o kornjačama koje se nalaze na Crvenom popisu ugroženih vrsta, a u našem ih se moru ne viđa često

Sedmopruga usminjača

 Ernesto Benavides/afp/profimedia/Ernesto Benavides/afp/profimedia

- Sedmopruga usminjača uočena kod Novog Vinodolskog - objavili su u ponedjeljak iz lošinjskog Instituta Plavi svijet. Riječ je o kornjačama koje se nalaze na Crvenom popisu ugroženih vrsta, gdje imaju status osjetljivih životinja s brojem populacije u opadanju. U Jadranu je ona rijetko viđen gost.

Ova je kornjača viđena u nedjelju između Novog Vinodolskog i Selca. Od obale je bila udaljena oko stotinu metara. S obzirom na ne baš pretjeranu dubinu mora u području u kojem je viđena, postoji mogućnost da se zapetlja u konop, ostavljeni ribarski alat ili slično. Zbog toga je važno da stručnjaci znaju da se ona u tom području kreće.

- Svaka dojava o opažanju živih, ozlijeđenih ili uginulih morskih kornjača važan nam je podatak pri praćenju njihove prisutnosti na području Jadranskog mora. Ako se nalazite oko Novog Vinodolskog i uočite ovu sedmoprugu usminjaču (Dermochelys coriacea), pozivamo vas da ju ne uznemiravate, da ostanete na sigurnoj udaljenosti te nam dojavite svoje opažanje (uz video i/ili foto snimke) na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - poručili su iz Instituta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 12:03