UDOMAĆILA SE

Vatrenjača snimljena u podmorju Mljeta: ‘Opasna je za ljude, ali je gora za naše endemske vrste...‘

Prirodni neprijatelji su joj hobotnice i kirnje, pa je njihova zaštita jedna od mjera za kontrolu širenja

Vatrenjača
 

 Petar Kružić

Vatrenjača je viđena i u Nacionalnom parku Mljet. Znanstvenog imena Pterios miles, ova riba se nastavlja širiti Jadranom, nakon što je ranije potvrđena njezina prisutnost u području crnogorskog primorja, Visa, Cavtata, Korčule i Lastova. Radi se o invazivnoj ribi otrovnih bodlji, pa treba biti oprezan. Otrov je termolabilan, odnosno može se neutralizirati toplinom, pa je u slučaju uboda važno odmah to mjesto uroniti u vruću vodu temperature 40 - 45 stupnjeva Celzijusovih.

Vatrenjača je viđena na lokaciji Vranji škoj na 12 metara dubine u trenutku kada je temperatura mora iznosila 24 stupnja. Uočena je jedna riba dužine 16 centimetara, što odgovara juvenilnom primjerku, a prilikom uočavanja fotografirao ju je morski biolog Petar Kružić, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu:

- Ova riba predstavlja opasnost za ljude samo ako dođemo u dodir s njom, odnosno ako se ubodemo na njezine bodlje. Za sad ne možemo reći da je njezina prisutnost jako velika opasnost za ljude s obzirom na to da nema puno primjeraka. Veći problem je podmorski svijet, odnosno bioraznolikost Jadrana, s obzirom na to da je ona dosta proždrljiva i najveća opasnost prijeti našim endemskim malim vrstama, poput glavoča i babice.

Srećom Jadran ih ima puno, ali svejedno je velika opasnost kad se pojave ovakve invazivne vrste. Vatrenjača se definitivno udomaćila u podmorju južnog Jadrana, ovdje je prisutna već nekoliko godina i to će biti sigurno vrsta koja će se upisati na popis vrsta Jadrana i jadranskih riba - ističe Kružić.

Pojava ove vrste u Jadranu iznova dokazuje kako se naše more mijenja i pokazuje kako klimatske promjene vrlo slikovito upozoravaju što nas očekuje u bliskoj budućnosti.

Prirodni neprijatelji su joj hobotnice i kirnje, pa je njihova zaštita jedna od mjera za kontrolu širenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 21:41