REDOVNI SUSRETI

Zmijolike ribe koje se skrivaju na kamenom dnu svoj dom našle u vodama Mljeta

Stanovnik je suptropskog dijela Atlantskog oceana i posljednjih se godina širi Mediteranom
 Nacionalni park Mljet

Šiljatozuba murina (Enchelycore anatina) našla je svoj dom u vodama Mljeta, objavili su z tamošnjeg Nacionalnog parka. Stanovnik je suptropskog dijela Atlantskog oceana i posljednjih se godina širi Mediteranom, a u Jadranskom moru je prvi put zabilježena 2010. godine.

- Tijekom zadnje četiri godine redovito je susrećemo na istoj lokaciji - istaknuli su.

Od uobičajene murine žutošarke lako ju je prepoznati po obliku glave, zubima i boji. Skriva se u kamenom dnu i ne predstavlja opasnost za kupače, ali može biti atraktivan prizor za turiste koji dolaze zbog ronjenja.

Murine (lat. Muraena) su rod riba iz porodice Muraenidae, iz razreda zrakoperki. Murine su ribe, iako izgledom podsjećaju na zmije. Rod obuhvaća 11 vrsta. Nema ljusaka kao ni ugor, a leđna, analna i repna peraja srasle su u jedan nabor koji ide duž tijela. Prsnih i trbušnih peraja uopće nema. Murina je danju skrivena u pukotinama podvodnih stijena odakle joj viri samo glava. Neprestano otvorene ralje pune su oštrih zuba. Dišući otvara i zatvara usta pokazujući šiljate zube. Ima ih u čeljustima, ali i na nepcu i u kostima ždrijela.

image
Nacionalni park Mljet
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:47