UDRUGA DEVET ŽIVOTA

‘Budući vlasnici mačaka, evo na koje sve promjene morate biti spremni kad doma dovedete ljubimca‘

Važno je imati na umu i da hrana na stolu psima i mačkama ne znači isto

Ilustrativna fotografija

 Mahyuddin/alamy/alamy/profimedia

Iz osječke Udruge devet života objavili su zabavan ‘vodič‘ za sve buduće vlasnike mačaka, koji o tim čupavcima ne znaju puno. Odnosno, ne toliko o njima, koliko o suživotu s mačjim cimerima.

- Recimo, cvijeće - bilo ono u teglama ili vazama, mačkama je svejedno. Ako je cvijeće u teglama onda će svako malo kopati po zemlji, a ono u vazi će prevrnuti, bar jednom. Jednostavno ili se na to naviknite ili odustanite od cvijeća i prihvatite da vam je mačka jedini ukras koji vam treba - objasnili su.

Potom su dodali i činjenicu da vlasnik više neće imati privatnosti. Čak ni u trenucima kada ode u kupaonicu.

- To je nekad bio jedini trenutak mira u užurbanom danu, no mačke su znatiželjne i vrlo je vjerojatno da će ići za vama baš ondje gdje to ne želite. Naviknite se na to - pojasnili su za to.

Važno je imati na umu i da hrana na stolu psima i mačkama ne znači isto. Dok će pas gledati vlasnika s puno ljubavi i nadati se da će dobiti kakav komadić, mačke će se poslužiti same: skočit će na stol i uzeti što hoće.

- Pogotovo obožavaju svečane trpeze i kad očekujete goste, pa da svoje umijeće skakanja po stolu pokažu svima. Ponekad znaju biti i vrlo „nekulturne” i baš kad dođu gosti one idu na wc i tako vas sve počaste „mirisom” - dodali su.

Spavaća soba je zona u koju joj vlasnici mogu zabraniti ulaz, no samo o njoj ovisi hoće li to prihvatiti li ne. Ako joj se ne sviđa ideja o zabrani ulaska u spavaću sobu, naći će načina da ljude natjera da ju puste unutra.

- Vaši odlasci u kupovinu svesti će se na to da se kući nikada neće vratiti bez neke sitnice za nju, malo keksića, pa igračkica, pa grickalica pa ćete početi kupovati više stvari za nju nego za sebe. Bez obzira na sve čudne stvari koje mačke rade i koje možda nikad nećemo razumjeti, voljet ćete svoju mačku da će to drugima biti smiješno, ali vas neće biti briga. Znate zašto? Jer ćete shvatiti da je udomljenje mačke najbolje što vam se u posljednjih godina u životu dogodilo - objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:30