POTVRĐENO

Istraživanje otkrilo: Mačke tuguju kada izgube člana svoje obitelji, neovisno o tome koje je vrste

No, postoje iznimke, kaže autorica studije koja je proučavala ponašanje 400 čupavica
 Florian Schultze/panthermedia/profimedia

Uvriježeno je mišljenje da psi vole svoje ljude, dok ih mačke gledaju samo kao ‘otvarače konzervi‘. No, vlasnici mačaka kažu kako to uopće nije istina - ove čupavice imaju emocije, samo se ne vežu za ljude tako brzo kao psi niti to tako jasno pokazuju. No, osjećaju - ne samo svoje ljude, nego i druge s kojima žive. Nije im pritom važno o kojoj se vrsti radi što se može i razumjeti ako imamo na umu da mačke, vjerojatno, vide sve oko sebe kao pripadnike svoje vrste. Možda malo anatomski drugačije i s drugačijim životnim navikama, ali u principu, njima smo svi mi mačke.

Istraživanje koje je provela profesorica Jennifer Vonk s američkog Sveučilišta u Oaklandu, provedeno na 400 mačaka, pokazalo je kako one tuguju zbog gubitka članova svoje obitelji. Nije važno radi li se o psima, mačkama ili ljudima. Neke mačke prestanu jesti, druge počinju glasnije i češće mijaukati nego inače, nego više spavaju i manje se igraju... U svakom slučaju, njihovo se ponašanje mijenja i to zbog toga što tuguju zbog člana svoje obitelji. Koliko će trajati, ovisi o tome koliko su bliski bili, te o karakteru ljubimca.

- Uobičajeno se misli da su mačke distancirane i da nisu toliko društvene. No, mislim da smo ih krivo procijenili - istaknula je za Times Vonk, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Applied Animal Behavioral Science.

Razlike u ponašanju mačke koja tuguje nisu tako velike da se vide na prvi pogled. No, vlasnici su ti koji su promatrali svoje ljubimce i vidjeli su da ponašanje nije isto. Također, razlike su veće što je povezanost jača: ako mačka izgubi člana obitelji za kojeg je više vezana, pati daleko više.

Vonk je s istraživanjem počela nakon što su joj prijatelji tvrdili kako njihove mačke tuguju. Jedna je provodila dane ležeći u krevetu u kojem je ona koje više nije bilo uobičajeno spavala. Druga se, pak, danima nije htjela igrati, treća je prestala jesti... Bilo je to u suprotnosti s njenim iskustvom. Njene mačke, kaže, nisu baš reagirale na gubitak nekog od članova kućanstva. No, moguće je da su znaci bili tu, ali ona ih nije vidjela. Njeno je istraživanje potvrdilo da su znaci tuge veoma suptilni.

- No, postoje i mačke koje su ravnodušne prema nekim članovima obitelji s kojom žive. Druge su, pak, jako vezane za sve. Postoji i treća grupa: one koje zapravo ni najmanje ne vole, recimo, neku od mačaka. Kad ta umre, ovoj koja je ne voli će se poboljšati kvaliteta života i zato ona ne tuguje - pojasnila je Vonk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:34