BRAVO SUSJEDI!

Slovenci podigli policijski helikopter kako bi pomogli psu kojeg je ugrizla zmija

-Neka vam ne bude neugodno pozvati pomoć za životinje, poručio je veterinar Žan Karničar
 Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Mnogi vlasnici pasa vole svoje ljubimce povesti u svoje planinarske avanture. Veliki broj pasa u tome uživa, tako da je riječ o prekrasnom izletu za sve sudionike. No, nekad stvari mogu poći po zlu. Jedna od nepredviđenih, neželjenih situacija je kad psa ugrize zmija.

Dogodilo se to u nedjelju ujutro u Sloveniji. Žan Karničar, dežurni veterinar Klinike za male životinje, dobio je poziv uznemirene vlasnice psa kojeg je ugrizao poskok. Kujica Ema dobila je ugriz za jezik na Jezerskom Stogu, gdje je s vlasnicom uživala danu. Veterinar je vlasnici rekao da nazove 112 za pomoć oko transporta, a za par trenutaka su mu iz regionalnog centra za obavještavanje javili da je počela organizacija prijevoza helikopterom slovenske policije za psa i vlasnicu.

image
Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Zbog te brze reakcije, jedan je maleni život spašen i Ema je uskoro stabilizirana, objavili su iz Gorske Reševalne Zveze Slovenije

- Neka vam ne bude neugodno pozvati pomoć za životinje. One se ne smiju zanemariti i kao što idemo pomoći ljudima, pomažemo i životinjama. Svaka čast svim uključenim službama koje su se pobrinule da pas dobije protuotrov u roku od dva sata - rekao je Žan i dodao:

- Ugriz zmije je opasna situacija sama po sebi, no još je alarmantniji ugriz u jezik ili neki drugi dio njuške, jer se jezik uvlači, dišni putovi sužavaju, može doći do gušenja, anafilaktičkog šoka, odumiranja tkiva ili drugih komplikacija - dodao je.

image
Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Veterinari preporučuju da se psu ne daje hrana sat vremena prije polaska u prirodu, zbog opasnosti od torzije želudca (općenito, to pravilo vrijedi za svaku vrstu fizičke aktivnosti). Za ovu vrstu izleta posebno je važno da je pas na dužoj uzici, koja mu omogućuje slobodnije kretanje, te da ima na sebi oprsnicu, ne ogrlicu. Potrebno je voditi računa o tome što pas može, a što mu je previše i ne forsirati ga ako vidimo da više ne može hodati ili da jednostavno ne uživa. Nužno je podnijeti vodu sa sobom i za ljubimca, a neće škoditi ni pribor za prvu pomoć - bočica joda, antibiotski prah i zavoj nisu težak teret, a mogu pomoći u slučaju ozljeda.

image
Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 22:13