ZNAJU RIJEČI

Studija otkrila kako psi pamte imena svojih igračaka čak i ako ih godinama nisu vidjeli

Ovo otkriće moglo imati utjecaj na razumijevanje evolucije ljudskoj jezika, smatraju istraživači
 Teamdaf/alamy/alamy/profimedia

Vlasnici pasa možda imaju problema kada treba upamtiti koja je igračka Pištavac, ali takva se imena mogu urezati u pamćenje njihovih ljubimaca, otkrili su istraživači.

Znanstvenici su ranije otkrili da neki psi imaju izvanrednu sposobnost da nauče imena igračaka, a border coli poznat Chaser naučio je riječi za više od tisuću predmeta. Sada su istraživači otkrili da neki psi mogu zapamtiti ime igračke čak i ako je nisu vidjeli dvije godine.

Shany Dror sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Mađarskoj, inače glavna autorica studije, rekla je da rezultati pokazuju da psi ‘pohranjuju‘ nazive predmeta u svoje dugoročno pamćenje. Dodala je i kako bi ovo otkriće moglo imati utjecaj na razumijevanje evolucije ljudskoj jezika, s obzirom na to da je pamćenje jedna od njegovih mnogih komponenti.

- Zašto je jezik jedinstveno ljudski? Da bismo to shvatili, moramo razumjeti koji su dijelovi jezika dostupni kod drugih životinja, a kod kojih nisu - rekla je za Guardian.

Članak je objavljen u časopisu Biology Letters, a u njemu stoji kako je proučavano pet pasa koji su u ranijim istraživanjima naučili imena 12 novih igračaka. Te igračke su kasnije maknute na dvije godine i s njima se u tom vremenu oni nisu igrali niti su spominjane. Potom su im nakon tog razdoblja‘ tišine‘ donesene. Tri psa su imala svih 12, drugi je imao 11 igračaka, a jedan pas je imao samo pet igračaka jer su neke bile izgubljene.

Nakon što su dozvolili svom psu da pregleda predmete, svaki vlasnik je stavio pet ili šest "testnih" igračaka u jednu sobu u svom domu, uz osam drugih igračaka svog psa. Vlasnici su onda otišli u drugu sobu i zamolili svog psa da uzme svaku od testnih igračaka – jednu po jednu. Istraživači su sve to snimili i kasnije analizirali.

Eksperiment je proveden dva puta za svakog psa, a također je ponovljen za četiri psa koristeći njihove preostale test igračke. Rezultati otkrivaju da su, sveukupno gledano, psi odabrali ispravnu igračku u prosjeku 44 posto puta, a neki su imali stopu uspješnosti do 60 posto. Ove brojke, dodaju istraživači, pokazuju kako se ne radi o slučajnosti. Psi su jednostavno zapamtili neka imena.

Tim naglašava da samo zato što neki psi mogu naučiti nazive predmeta, tu sposobnosti ipak nemaju svi. Zašto? To još uvijek ne znaju. No, Dror je primijetila da psi koji pamte riječi imaju vlasnike koji provode dosta vremena sa svojim ljubimcima.

- Što više vremena ulažete u taj odnos, više ćete dobiti nazad - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 10:03