SAVJET STRUČNJAKA

Mačke vole kvalitetan WC i pijesak, evo na što sve treba paziti kod odabira

Potrebno ga je redovito održavati kako bi ostao čist i higijenski te ugodan nježnim mačjim šapicama
 Oleg Opryshko/alamy/alamy/profimedia

Mačke su po prirodi vrlo čiste i poprilično sramežljive životinje. Čistoća i privatnost – dvije su riječi koje trebaju opisivati mačji WC kako bi vaša maca bila zadovoljna. WC posuda je mjesto gdje se mačka želi i treba osjećati potpuno opušteno. Zato mačji WC postavite na povučenijem, tišem i lako dostupnom mjestu, koje ne smije biti blizu zdjelica s hranom. Priprema i način održavanja kutije s pijeskom te intervali čišćenja ovisit će o vrsti pijeska koji ste odabrali svojem ljubimcu.

Ključna svojstva mačjeg pijeska su dugotrajnost, moć upijanja, čvrstoća grudanja, kontrola mirisa i kontrola prašine. Važna je i lakoća pijeska, jednostavnost korištenja kao i učestalost potrebe čišćenja mačje WC posude.

Koliko vremena možete odvojiti za održavanje mačjeg WC-a? Odaberite pijesak koji je najprikladniji vašem načinu života. Mnogim vlasnicima je važan i način odlaganja pijeska nakon upotrebe.

Možda će vašem ljubimcu najbolje odgovarati pijesak koji se neće raspasti, onaj za dugodlake mačke ili pijesak za pojačano odstranjivanje mirisa. Imate li ljubimca osjetljivog na mirise, učinite mu odlazak na pijesak ugodnijim odabirom neutralnog pijeska koji nema miris. Mačićima najviše odgovara pijesak koji je sitnog zrna, a istodobno nježan za šapice.

Prikladan način pripreme i održavanja ovisi o vrsti pijeska koji ste odabrali za svojeg ljubimca. U svakom slučaju mačji WC trebate redovito održavati kako bi pijesak ostao čist i higijenski. Prilikom izmjene pijeska, prije ponovnog punjenja, svakako mačji WC operite toplom vodom.

Upijajući pijesak (negrudajući) – napunite oko 3-5 cm. Svakodnevno je potrebno uklanjajte tvrde nečistoće kako biste produljili trajanje pijeska. Pijesak potpuno mijenjajte jednom tjedno ili kada počnete osjećati neugodan miris.

Grudajući pijesak – napunite oko 5-8 cm. Svakodnevno uklanjajte grudice i tvrde nečistoće lopaticom.

Svaka 2-3 dana dodajte novog pijeska. Jednom mjesečno ili kada se higijenske kvalitete pijeska jako smanje, promijenite sav pijesak u kutiji.

Silikatni pijesak – napunite oko 3 cm. Svakodnevno uklanjajte tvrde nečistoće lopaticom. Cijeli pijesak promijenite svaka 3-4 tjedna, kada počne poprimati žutu boju ili kada poprimi neugodan miris.

Drveni granulat (stelja) – napunite minimalno 3 cm stelje. Svakodnevno lopaticom odstranite onečišćenu stelju i krute dijelove te dopunite novom steljom. Potpunu stelje potrebno je napraviti kada stelja na sebe više ne veže mirise.

Dok mijenjate pijesak ili čistite kutiju s pijeskom savjetuje se nositi rukavice i koristiti pribor posebno namijenjen za održavanje mačjih WC posuda, a nakon toga temeljito operite ruke. Otpad bacajte na mjesta koja su za to predviđena, prema pravilima odlaganja. Potrebno je mačji WC redovito održavati kako bi pijesak ostao čist i higijenski te ugodan nježnim mačjim šapicama.

Najbolji savjet za odabir pravog pijeska u vašoj situaciji može vam dati upravo vaša mačka. Prepustite joj tu važnu s povjerenjem. Mačka sama najbolje zna što joj odgovara i ona je ta koja će odabrani pijesak koristiti... Ili neće.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pet centrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 08:48