DVA INCIDENTA

Austrijanac i Nizozemac zatečeni u vađenju ljuštura periske iz mora

Istarska policija apelira na građane i turiste da budu savjesni jer je riječ o strogo zaštićenoj školjki

Ilustracija


 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Dvojica stranih državljana zatečeni su u nedjelju na području Umaga i Rovinja u vađenju iz mora ljušture školjke plemenite periske, zbog čega su kažnjeni novčanom kaznom u iznosu većem od 1 800 eura, izvijestila je u srijedu istarska policija.

Naime, umaška policija je u nedjelju oko 14 sati na plaži kod Ulice Moela zatekla 50-godišnjeg austrijskog državljanina kako je iz mora izvadio tri ljušture školjke, dok su djelatnici pulske Postaje pomorske i aerodromske policije istoga dana oko 16 sati u kampu na području Rovinja zatekli 42-godišnjeg nizozemskog državljanina u istome prekršaju s dvije ljušture školjke plemenite periske.

S obzirom na to da se radi o periskama koje su strogo zaštićena svojta čiji je izlov i posjedovanje zabranjeno, protiv Austrijanca i Nizozemca je pokrenut prekršajni postupak te su kažnjeni novčanim kaznama u ukupnom iznosu većem od 1800 eura.

Istarska policija apelira na građane i turiste da budu savjesni jer je periska strogo zaštićena školjka, njeno vađenje i posjedovanje je zabranjeno te ju štiti Zakon o zaštiti prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 09:03