RASTANAK

Domaći akvarij na poseban način slavi Dan životinja: Zaposlenici će more će pustiti tri oporavljene kornjače

Događaj počinje u 11 sati na plaži kod svjetionika, a kući će se vratiti Čiko, Maya i Alen

Kornjača Čiko

 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako povodom Svjetskog dana životinja pozivamo sve one koji to žele da im se pridruže u ponedjeljak, 7. listopada, kada će vraćati oporavljene morske kornjače u more. Događaj počinje u 11 sati na plaži kod svjetionika (ispod restorana Bonaca), a kući će se vratiti Čiko, Maya i Alen.

Čiko je pronađen je 23. studenog prošle godine kako pluta u uvali Sali na Dugom otoku. U njihov Centar došao je 28. studenog u visokom stupnju neuhranjenosti, s ozljedama glave i oklopa te problemom s plovnošću. Nakon višemjesečnog oporavka, postignuta je normalna plovnost te je Čiko uspješno zaronio na dno bazena. Ljetnu rehabilitaciju proveo je u Nacionalnom parku Brijuni gdje je stekao kondiciju za povratak u prirodu. Čiko je star oko 20 godina, ima duljinu oklopa 64 centimetara i težak je 28 kilograma.

Maya je pronađena je 4. lipnja kako pluta na površini mora uz otočić Banjol kod Rovinja, a vidjela ju je posada broda Mayan Queen IV. Nesretna želva je progutala udicu, a iz ustiju je virio ribarski najlon duljine 30-ak centimetara. Po dolasku u Centar, odmah je pregledana kako bi se utvrdila točna pozicija udice. Pošto se ta nalazila visoko u jednjaku, izvadili su je kroz usta. Maya je stara oko sedam godina, teška osam kilograma i ima duljinu oklopa 40 centimetara.

Alen je pronađen je 3. kolovoza kako pluta na površini mora kod Rovinja. Po dolasku u Centar, Alen je pregledan i očišćen te je ustanovljen blagi poremećaj plovnosti i neuhranjenost. Star je oko sedam godina, težak 7.5 kilograma i ima duljinu oklopa 43 centimetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 18:04