IMPRESIVNE BROJKE

Iz ZOO Zagreb su do sada za svjetsku bazu znanja o životinjama prikupili podatke o više od 3940 životinja

Species360 ZIMS kombinira njihove podatke s onima drugih institucija koje se bave očuvanjem vrsta
 Zoo Zagreb

Iz zagrebačkog ZOO vrta objavili su kako i oni imaju važnu ulogu u stvaranju najveće i najopsežnije svjetske baze znanja za više od 22 tisuće životinjskih vrsta. Ta ustanova je, naime, članica globalne neprofitne organizacije Species360 za koju svakodnevno prikuplja i obrađuje podatke o jedinkama i skupinama o kojima se skrbi.

Species360 ZIMS,utemeljen prije 50 godina, najveći je svjetski izvor podataka o životinjskim vrstama. Do danas je Zoološki vrt Grada Zagreba u Species360 ZIMS priložio podatke o više od 3940 životinja i 625 vrsta, podvrsta i pasmina.

ZIMS kombinira podatke iz Zoološkog vrta Grada Zagreba s podacima drugih institucija koje se bave očuvanjem vrsta. To donosi nova saznanja o životinjama i njihovom okolišu te unaprjeđuje skrb o njima – od brige za dobrobit životinja preko njihova liječenja i zaštite zdravlja do očuvanja vrsta.

image

Ivan Cizelj, ravnatelj ZOO Zagreb

Goran Mehkek/Cropix

- Ponosni smo što smo dio ovog međunarodnog tima čiji rad ima pozitivan utjecaj na dobrobit životinja i očuvanje divljih životinjskih vrsta. Posvećeni očuvanju i dobrobiti životinja predano bilježimo podatke o našim životinjama čime im osiguravamo najbolju skrb te pridonosimo upravljanju populacijom vrsta i njihovom očuvanju. Nastavljajući dijeliti svoje znanje i stručnost možemo još snažnije doprinijeti zaštiti bioraznolikosti planeta – rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba Ivan Cizelj.

Domaći ZOO, kao i drugi zoološki vrtovi, parkovi za divlje životinje i akvariji diljem svijeta, koriste ZIMS kako bi bili dobro informirani o svakoj životinji i skupini. Na primjer, Species360 Global Medical Resources, dio modula ZIMS for Medical, pomaže veterinarima u liječenju i prevenciji bolesti kod životinja pružanjem referentnih vrijednosti za normalne rezultate krvnih pretraga.

Drugi modul ZIMS for Studbooks koriste timovi za očuvanje i zaštitu životinjskih vrsta širom svijeta kako bi osigurali genetsku raznolikost i zdravlje životinjskih populacija izvan prirode. Ovo je ključno za programe reintrodukcije jedinki gdje institucije za očuvanje prirode rade na ponovnom uspostavljanju autohtonih vrsta životinja u njihovim prirodnim staništima osiguravajući im zdravlje i održivost populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:16