GROZNO

Je li područje Zadra najgore za životinje? Evo užasa koji su se tamo dogodili zadnjih mjeseci

Igranje nogometa tako da je umjesto lopte kokoš samo je zadnji slučaj. Prije toga su izgladnjeli psi, mrtvi vukovi i lisice...
Napili kokoš i igrali s njom nogomet
 YouTube

Nedavni slučaj zlostavljanja kokoši u Polači, gdje su mladi nogometaši NK Polače napili kokoš i onda se njom igrali nogomet, natjerao nas je da se prisjetimo svih slučajeva zlostavljanja životinja zabilježenih na području Zadarske županije u ovoj godini. Nažalost, nije ih bilo malo, a volonteri iz udruge za zaštitu životinja tvrde da je stvarno stanje puno gore, piše Zadarski. Krenimo redom:

Izgladnjela kujica Elza (24. siječnja)

Krajem siječnja Volonterke Zadarskog azila zaprimile su do kostiju izgladnjelu, crnu, dvogodišnju kuju koja je bila na rubu smrti. Zajedno s veterinarom pokušale su napraviti sve kako bi pomogli Elzi, ali malenoj, nažalost, nije bilo spasa. Elzu je pronašla mještanka Sukošana, točnije njezin pas koji ju je nanjušio u nekom grmlju. Policija je pronašla počinitelja i protiv njega podnijela kaznenu prijavu za mučenje životinja.

Mačke ubijao samostrelom (22. i 23. veljače)

Nedugo nakon Elze, još jedan incident u Sukošanu. Tamo je 54-godišnji muškarac 22. veljače usmrtio jednu mačku samostrelom, a samo dan nakon, također samostrelom, ozlijedio i drugu mačku. Policija mu je samostrel oduzela i nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu zbog ubijanja ili mučenja životinja.

Zračnom puškom ubio pet pijevaca (25. veljače 2021.)

Jednom 44-godišnjaku iz Poličnika smetalo je kukurikanje pijetla pa ga je odlučio "riješiti" zračnom puškom. Ali ne jednog, nego njih čak pet u razdoblju od pet mjeseci. Policija je o tom slučaju izvijestila javnost 25. veljače, a protiv njega je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog ubijanja ili mučenja životinja. Zračna puška mu je oduzeta.

Amari uginula od parazita (3. ožujak)

Početkom ožujka pronađena je i kujica Amari stara tri mjeseca koja je uginula u teškom stanju. Sumnjalo se na zlostavljanje, ali je obdukcijski nalaz pokazao da je Amari stradala zbog teške infekcije izazvane parazitima, a ne zbog nebrige vlasnika. Nakon što se slučaj pojavio u medijima, policija je preuzela slučaj, zajedno s veterinarskom inspekcijom koja je kod vlasnika na Viru utvrdila povredu Zakona o veterinarstvu, odnosno da je jedan od šest zatečenih odraslih pasa pothranjen. U svrhu zaštite pasa inspekcija je najavila kako će kod vlasnika izvršiti kontrolu izvršenja rješenja.

Masovno trovanje pasa i mačak u Radovinu (12. ožujka)

Početkom ožujka u medije je dospio i slučaj masovnog trovanja životinja u Radovinu. Tri psa vlasnici su uspjeli spasiti, ali je nažalost otrovano desetak pasa i mačaka. Sve životinje otrovane su ispred dvorišnih vrata, čak je i veliki pas tornjak težak stotinjak kilograma uginuo za pet minuta, što znači da je korišten jaki otrov. U Radovinu govore da je na sličan način otrovano stotinjak mačaka i pasa, a mještani su zbog toga uznemireni. Policija je obavila izvide, ali počinitelj još nije otkriven: kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Ilegalna farma pasa u Smokoviću (15. travnja)

Sredinom travnja zadarska je policija, pretražujući posjed osuđivanog dilera, pronašla ilegalnu farmu pit bullova koji su bili obučavani za borbe. Nadzor veterinarske inspekcije rezultirao je višestrukim prekršajnim postupcima zbog počinjenja niza prekršaja kod postupanja s psima. Psi nisu bili cijepljeni, životinje su huškane na druge životinje te obučavane na agresivnost na druge životinje. Krivicu za pse je na kraju preuzeo dilerov brat, a inspekcija im je 18 starijih pit bullova i šest štenaca oduzela.

Na prometnoj tabli "Gračac" obješen vuk (24. travnja)

Samo nekoliko dana nakon što se u Štikadi dogodio masovni pokolj ovaca, na prometnoj tabli na ulazu u Gračac osvanuo je leš vuka. Reagirali su iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci jer je policija nakon pronalaska vuka započela pretres kuća stočara. Policija nije pronašla počinitelja, u tijeku je kriminalističko istraživanje, a čekaju se i nalazi inspekcije Veterinarskog fakulteta.

Obješena lisica – sama se ubila!? (26. travnja)

Na društvenim mrežama, samo dva dana nakon Gračaca, osvanula je slika lisice obješene na stablu negdje na području Nina. Policijski izvidi, u suradnji s ninskim komunalcima, utvrdili su da je životinja stradala slučajno. Na tijelu nije bilo tragova nasilja, pa su zaključili da se lisica sama zapetljala u grane i tako uginula!? Kao da je riječ o vjeverici, a ne lisci...

Napili kokoš pa s njom igrali - nogomet (31. svibnja)

Posljednji slučaj koji je odjeknuo dogodio se u Polači gdje su mladi nogometaši napili kokoš pa s njom igrali nogomet. Incident se dogodio nakon večere u prostorijama NK Polača, smještene u prizemlju zgrade Općine Polača, gdje su donedavno održavale sjednice općinskog vijeća. Policija je brzo reagirala i već drugi dan nakon što je Zadarski.hr objavio video „kokometa” protiv 21-godišnjaka i 22-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu, uz dodatak: kriminalističko istraživanje se nastavlja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:30