Cro Buzz Klima

Još jedan Nacionalni park uključio se u projekt prikupljanja podataka o oprašivačima

Procjena raznolikosti bumbara u Hrvatskoj iznosi 30 – 40 vrsta, s najvišom očekivanom raznolikošću u planinskoj regiji

Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Nacionalni park Plitvička jezera pridružio se projektu Cro Buzz Klima, objavili su. U planinskoj regiji su kao pilot područja odabrani oni te Nacionalni park Risnjak. Planinske biljne zajednice posebno su ugrožene klimatskim promjenama i prepoznate su kao jedan od najranjivijih ekosustava. Na ovom području je fokus na bumbare (rod Bombus), koji su specijalisti hladnijih i planinskih predjela te su najbolje istražena skupina pčela u Europi. Procjena raznolikosti bumbara u Hrvatskoj iznosi 30 – 40 vrsta, s najvišom očekivanom raznolikošću u planinskoj regiji.

- Oprašivanje životinjama – prijenos peludi s jednog cvijeta na drugi – proces je o kojem ovisi oko 90posto biljaka cvjetnjača (oko 308 tisuća vrsta) i 75 posto poljoprivrednih usjeva globalno. Jedna od glavnih prijetnji oprašivačima su klimatske promjene, koje uz gubitak staništa, pesticide, patogene i invazivne strane vrste vrše direktni i indirektni pritisak na njihove populacije. Klimatske promjene su jedna od najaktualnijih kriza današnjice, s katastrofalnim posljedicama na sve dijelove ekosustava i ljudsku civilizaciju - poručili su iz parka.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti o važnosti i ugroženosti divljih oprašivača te prikupljanje podataka o najvažnijim skupinama oprašivača u Hrvatskoj – divljim pčelama i muhama lebdjelicama. Pilot područja su odabrana zbog svojih specifičnih klimatskih uvjeta, jer su prepoznata kao sustavi najranjiviji na klimatske promjene ili zbog staništa koja su posebno važna za oprašivače. Uz Nacionalni park Plitvička jezera, u ovom projektu sudjeluju Grad Zagreb, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Nacionalni park Risnjak i otok Krk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 16:28