DVA MODELA

Mate Rimac ima novu ideju za svoj kampus. Ova je vezana za životinje i mnoge je veoma iznenadila

Riječ je o objavi na Facebooku, koja je privukla veliki interes njegovih pratitelja
Mate Rimac
 Goran Mehkek/Cropix

Nedavno je Mate Rimac posjetio našičku Farmicu, utočište farmskih životinja. Bio je tamo, kako je sam rekao, u istraživanju. O čemu se točno radi i što je išao istraživati? Sam je objasnio kako trenutno razmišlja o tome što da učini sa životinjama u svom kampusu. U glavi su mu dva modela: u jednom ima sklonište, bez klanja. U drugom to nije tako.

- Ako se radi o skloništu, u tom slučaju će te životinje biti u svom “bubble-u” i sluziti svima za dobru savjest dok sto metara dalje u restoranu za 2 500 zaposlenih služimo meso drugih životinja. Nekih koje nisu “naše”. Daleko od oka i daleko od srca. Druga opcija je da imamo skloniste i za potrebe prehrane zaposlenika, ubijamo/koljemo životinje iz skloništa. Možda čak uz glasanje koja će se specifična životinja (ime, slika) klati taj tjedan/dan. To je “klaonica sa staklenim zidovima” - napisao je.

Neke su te njegove ideje veoma iznenadile, a kod dijela komentatora ispod njegove objave na Facebooku izazvale su negativne reakcije. Posebno ona da u sklopu kampusa živi životinja koju svi dobro upoznaju, a potom i pojedu.

- Nemoguće je zabraniti meso za 2 500 ljudi. Sigurno će ga jesti. Moje razmišljanje je da je bolje da stvorimo neku poveznicu između prehrambenih odluka i toga što se događa iza tih odluka, nego da imamo životinje za ukras i onda serviramo neke druge, “anonimne” životinje bez osjećaja krivnje. Ako ništa drugo, životinje iz našeg “skloništa”/uzgoja ćeimati bar pristojan život prije nego ga okončamo. Uz to je ideja da vegetarijansku hranu placa firma, a meso plaćaju zaposlenici sami. Koliko god grozno zvučalo, mislim da je to bolja opcija i da će potaknuti na razmišljanje i stvaranje veze između ljudi i životinja - napisao je i dodao kako se za sada radi samo i ideji.

Vjeruje, dodao je, kako će za početak krenuti sa skloništem, a onda vidjeti i je li ostale ideje moguće provesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:36