PREOKRET U ISTRAZI

Medvjed koji je zatvoren zbog ubojstva talijanskog trkača je - nevin?

Tvrdi to grupa za zaštitu životinja, koja ima forenzičke dokaze da je ulovljena kriva životinja

Medvjedica JJ4

 Stringer/Afp

Aktivisti za zaštitu životinja zatražili su da se hitno na slobodu pusti medvjedica koja je zatočena zbog sumnje da je ubila trkača u Italiji. Istraga je pokazala da je napadač mužjak, pa je jasno da su ulovili krivog medvjeda.

Medvjed kojeg se identificira kao JJ4 je ‘problematičan‘ i uhićen je nedugo nakon napada. Odmah je zatvoren, dok se odlučuje o njegovoj sudbini. Potom je otkriveno da je ženka, koja ima mlade, te da ona nipošto nije napadačica na čovjeka. Unatoč nepobitnim dokazima, lokalne vlasti je žele ubiti. Točnije, to želi Maurizio Fugatti, predsjednik pokrajine Trentino.

Forenzički dokazi pokazali su kako je ozljede žrtvi nanio odrasli mužjak, a to ova 17 godina stara medvjedica nije. Zabuna nije moguća, pojašnjavaju stručnjaci, jer su životinjski zubi u određenom smislu jednaki kao i ljudski otisci - oni su jedinstveni i nije moguća zabuna.

Obranu medvjedice na sudu je preuzela organizacija Leal, koja će na sudu preočiti forenzičke nalaze da je zatvorena medvjedica krivo optužena.

- JJ4 je nevina. Tražimo da se odmah pusti na slobodu, a zahtijevamo i da se pokrene istraga o Fugattiju - istaknuli su, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 06:32