NEOČEKIVANO

Na jugu zemlje tražili plemenite periske, pronašli invazivnu vrstu: Brzo se šire, koloniziraju prostore

Prošle je godine viđena u okolici Genove, a od tada je pronađena na nekoliko mjesta i južnije

Biserna školjka, ilustrativna fotografija

 David Massemin/afp/profimedia

Nekad stvari ispadnu posve drugačije nego smo očekivali. Mogli bi o tome nešto reći zaposlenici Javne ustanove iz Dubrovačko-neretvanske županije, koji su tražili periske, a našli invazivnu vrstu.

Naime, zaposlenici JU Zaštita prirode bili su na terenu u Uvali Blace i Malostonskom zaljevu, gdje su iz mora vadili kolektore, njih šest, koji su bili na dubinama od dva, četiri, šest i osam metara. Nadali su se da će tamo pronaći kritično ugrožene domaće školjkaše. Na njihovu veliku žalost, na kolektorima nije bilo ličinki plemenitih periski, ali su našli školjkaša Pinctada radiata. Zašto je to loša vijest? Jer je riječ o invazivnoj vrsti koja je poznata po svojem brzom širenju i kolonizaciji prostora na kojima su prije živjele druge vrste. Ona tako narušava ekosustav određenog područja.

Ova vrsta školjke, poznata kao biserna, je u naše more iz toplijih krajeva stigla vjerojatno preko Sueskog kanala. Za sada je to još uvijek teorija, ali vjeruje se da je tome kumovao pomorski prijevoz još u 19. stoljeću. No, Sredozemno more joj se pokazalo izrazito gostoljubivim, jer je toplo, pa se s vremenom udomaćila i proširila. Prošle je godine viđena u okolici Genove, a od tada je pronađena na nekoliko mjesta i južnije. Najprije je u ožujku je u moru kod Tribunja, također na mjestu gdje se očekivala periska, pronađena ova školjka. Potom je u rujnu domaći stručnjak Rino Stanić u podmorju Brača pronašao veliku količinu bisernica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 13:14