ZANIMLJIV STVOR

Nova vrsta titanosaura, stara 72 milijuna godina, pronađena u Španjolskoj

Djelomični kostur prapovijesnog diva pronađen je na nalazištu fosila Lo Hueco u Cuenci
 Lola Pineda/contactophoto/profimedia

Tim znanstvenika objavio je kako su otkrili novu vrstu dinosaura. Fosili pronađeni u Španjolskoj pripadali su titanosaurusima, divovima dugog vrata, i stari su između 70 i 75 milijuna godina.

Djelomični kostur prapovijesnog diva pronađen je na nalazištu fosila Lo Hueco u Cuenci u Španjolskoj. Njegovo otkriće inspiriralo je njegovo ime, Qunkasaura pintiquiniestra, koje se odnosi na Cuencu, španjolskog slikara Antonija Sauru i kraljicu Pintiquiniestru koja je bila lik iz knjige Amadis iz Grčke, koja se pojavljuje u romanu Don Quijote iz 17. stoljeća.

- Qunkasaura pintiquiniestra je sauropodni dinosaur, koji pripada skupini dinosaura biljojeda i četveronožaca. Sauropodi se odlikuju dugim vratovima i repovima, stupastim udovima i malim glavama u odnosu na veličinu tijela. Qunkasaura pripada skupini sauropoda pod nazivom Titanosauria, a neke članove tih skupina karakterizira prisutnost osteoderma, koji su djelomično prekrivali njihovu kožu - objasnio je glavni autor Pedro Mocho sa Sveučilišta u Lisabonu za IFLScience.

image

Kosti Qunkasaure pintiquiniestre

Lola Pineda/contactophoto/profimedia/Lola Pineda/contactophoto/profimedia

Iz fosiliziranog kostura autori su uspjeli identificirati i neke karakteristike kostura koje su jedinstvene za Qunkasaura. To uključuje koštane izbočine na njegovim vratnim kostima i nešto u obliku kuke koje strši s baze kralježnice.

Zanimljivo je što njegov rep ima nekih sličnosti kao oni titanosaura poznatih kao aeolosaurini. To ne bi bilo neobično da se ti dinosauri ne nalaze daleko u Južnoj Americi. Evolucijski odnosi između Qunkasaura i aeolosaurina ne pokazuju nikakvu vezu, pa bi moglo biti da je ovo vrsta evolucije u kojoj su se zajednička značajka kostura neovisno razvila u različitim linijama.

Studija je objavljena u časopisu Communications Biology.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 09:41