ZMIJSKI CAR

Ovu grdosiju ne biste rado sreli, a voli se kupati u našem moru: ‘Viđam je kako pliva uz plažu‘

Koliko god bili omraženi u narodu, ovi gmazovi, koji mogu narasti i do dva metra, itekako trebaju prirodi

Kravosas (ilustrativna fotografija)

 D. Periša/Slobodna Dalmacija

U Facebook grupi "Zavazda Konavle" povela se žustra rasprava o velikoj zmiji koja obitava na krajnjem jugu, a osim na kopnu, dobro se snalazi i u moru.

Komentirajući ilustraciju jedne medijske objave o bliskom susretu s gigantom, članovi grupe zaključili su da je posrijedi četveroprugi kravosas ili kraosac, koji ne spada u otrovnice.

- Pripada porodici udava i najveća je zmija u Europi. Voli biti blizu kuća jer su joj glodavci poslastica - stoji u komentarima među kojima je i mnogo umirujućih za one koji se užasavaju zmija, a pomisao na susret s njima u moru im je nepodnošljiv, prenosi Dubrovački vjesnik.

- I zmije, kao i ostale životinje, trebaju hranu i vodu! Glad i žeđ tjeraju ih da nam se približavaju kućama, a more im baš i nije uobičajena tekućina. Koliko god bile omražene u narodu, one itekako trebaju prirodi - pišu u "Zavazda Konavle".

- Ja sam je jednom vidio na Mrkanu kako pliva uz onu plažu s istočne strane - oglasio se i jedan očevidac kravosasa, gmaza kojeg zbog veličine (može narasti i do dva metra) neki nazivaju i "zmijski car".

Odrasli primjerci su svjetlosmeđi ili sivi, s dva para uzdužnih dugačkih crnih linija po kojima su i dobili ime. Ime kravosas ova divovska zmija duguje pogrešnom mišljenju da siše kravlje mlijeko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 18:44