‘BEZ PANIKE!‘

Pauci i njihove mreže ‘padaju s neba‘, stanovnici Kalifornije užasnuti

Biolozi objašnjavaju kako nema razloga za strah, jer se radi o procesu selidbe malenih stvorenja

Paučina

 Screenshot TIkTok

Iako na prvi pogled sve djeluje kao da se priroda šali s ljudima i daje im savršenu kulisu za Halloween, koji je krajem mjeseca, vjerujemo da mnogima nije zabavno. Iako je u Kaliforniji sunčano, oni koji se boje pauka ovih dana izlaze samo ako moraju, s kišobranom u ruci. S neba, naime, padaju pauci i njihove mreže. Tako barem tvrde stanovnici obale.

Na snimkama se vidi kako što nalik paučini lebdi u zraku, a ima ga i na tlu te po zgradama. Mnogi su užasnuti, drugi su uvjereni da je riječ o lažnim paukovim mrežama koje se ovih dana kupuju u trgovinama, no biolozi tvrde da su to zaista mreže, ali da se ne radi o nečem neobičnom. Naime, u tijeku je selidba beba pauka.

- To su svilene niti koje pauci koriste kako bi napustili mjesto na kojem su rođeni. Kad te niti uhvati vjetar, pauci se uz njegovu pomoć sele na nova mjesta za život, nova staništa, tako da se na mjestu na kojem su rođeni ne natječu za hranu i dom sa svojom braćom i sestrama - kaže za Daily Mail Fred Larabee, asistent profesora biologije na Državnom sveučilištu San Jose.

Paukove su mreže viđene posvuda - u San Franciscu, San Joseu, Danvilleu, Gilroyu... Telefonski stupovi su puni mreža. Premda mnogi nisu sretni zbog ovih prizora, stručnjaci objašnjavaju da nema razloga za paniku.

- Većina pauka, kao što znate, ima problema s hodanjem po tlu i prelaskom preko prepreka kao što je autocesta ili neke od građevina koje smo izgradili. Ovo je njihov način kretanja - istaknuo je profesor John E. Banks s Državnog sveučilišta Kalifornije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 22:04