ODLIČNA AKCIJA

Postavljaju se kućice za gniježđenje jedne od najdojmljivijih europskih ptica

Prema posljednjoj Crvenoj knjizi ptica u RH, populacija im je kritično ugrožena

Zlatovrana

 Blickwinkel/Alamy/Profimedia

Iz Javne ustanove Kamenjak, koja djeluje na području Pule, objavili su kako zadnje dvije godine na Punti viđaju zlatovrane, zbog čega su oni odlučili na četiri stabla postaviti kućice za njihovo gniježđenje. To je prvi puta da takvo nešto rade i imaju dobar razlog - te ptice se, naime, obično gnijezde u dupljama, no kad ih nema, prilično dobro prihvaćaju i kućice za gniježđenje.

- Prema posljednjoj Crvenoj knjizi ptica u RH, populacija zlatovrana je kritično ugrožena, no situacija se od 2010. godine pomiče na bolje. Nadamo se da ćemo oporavku populacije zlatovrana u našoj zemlji svoj skromni doprinos dati i mi - poručuju iz JU Kamenjak.

image

Kućice za zlatovrane

JU Kamenjak

Iz udruge BIOM kažu kako je riječ o jednoj od najdojmljivijih europskih ptica. Prepoznatljiva je po tirkizno plavoj boji glave i trbuha te smeđim leđima. Do sredine 20. stoljeća gnijezdila se diljem nizinske Hrvatske, a potom je uslijedio drastičan pad brojnosti.

Nestala je iz nizinske Hrvatske te njeno gniježđenje nije bilo potvrđeno u Hrvatskoj više od dvadeset godina. Za pronalazak njenog gnijezda se u Krapinsko-zagorskoj županiji čak nudila novčana nagrada! 2010. je pronađeno nekoliko gnijezdećih parova zlatovrane u Ravnim kotarima. Od tada Zavod za ornitologiju HAZU, u suradnji s domaćim i stranim partnerima, provodi projekt “Zlatovrana u Hrvatskoj – povratak s ruba” u cilju spašavanja ove vrste od izumiranja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 00:43