OSTAVLJEN?

Potpuno je sam na hrvatskom otoku, svaki dan izgleda sve gore: ‘Jadnik bi mogao umrijeti u mukama‘

Ostaviti životinju na nenaseljenom otoku je zlostavljanje, smatraju iz udruge Prijatelji životinja

Magarac na otoku Lavdara Mala

 Prijatelji životinja

Jedan osamljeni magarac na otoku Lavdara Mala (smještenom jugoistočno od Dugog otoka) izazvao je pravu malu buru među ljubiteljima životinja. Vidjeli su ga turisti koji su udruzi Prijatelji životinja javili da nesretna životinja stoji u moru i ne izgleda dobro, a u toj udruzi o Lavdari Maloj znaju samo to da nema stanovnika te da zadnje dvije godine svako malo dobivaju dojave da je netko tamo ostavio magarca, jer u blizini životinje nikad nema ljudi. Je li to, zapravo, isti magarac ili je otok mjesto za napuštanje ovih životinja, ne zna se.

Za pomoć su se obratili načelniku Općine Murter-Kornati, koji im je odgovorio kako svake godine stižu prijave za napuštene magarce. Prije par godina su nesretnim životinjama organizirali dopremu vode, kako ne bi stradale. No, kako im je rekao, oni nakon nekog vremena nestanu.

- Na otoku pronašli korit koja dokazuju da se neko ipak brine o njima. Nisam stručnjak za životinje ali ovaj magarac izgleda poprilično zdravo i uhranjeno. Možemo napraviti izvidi im postupati po nalogu veterinarske inspekcije - stoji u odgovoru koji je poslan udruzi.

Iz nje tvrde kako ne smije ništa pretpostaviti i ostati na procjenama. Svi nadležni trebaju utvrditi tko je odgovaran za skrb o magarcu te tko mu i kako osigurava sve potrebno, istaknuli su.

- Radi se o biću koje zbog nečije nemarnosti pati i zbog nečije neodgovornosti može umrijeti u mukama. To je nedopustivo i ljudi s razlogom reagiraju. Treba se postaviti pitanje kako netko smije ostaviti magarca na otoku ako životinje moraju biti pod stalnim nadzorom i stalnom skrbi.

Životinja treba biti uz odgovornu osobu kako bi se osigurao nadzor i dobrobit. Ako ju želi držati na otoku, neka se i osoba odgovorna za magarca preseli na taj otok ili neka osigura ljudsku prisutnost i skrb. Ostaviti životinju na pustom otoku je zlostavljanje, to je napuštanje životinja, to je namjeran čin izlaganja životinje muci i smrti... - istaknuli su iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:08