HAZU

Predstavljena knjiga akademika Željka Cvetnića ‘Sveci, životinje i legende‘

Autor je diplomirao je na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu, a zaposlen je na Hrvatskom veterinarskom institutu

Ilustracija

 Pancake Pictures/imagesource/profimedia

Knjiga akademika Željka Cvetnića "Sveci, životinje i legende", u kojoj je opisan 41 svetac i njihove veze sa životinjama, predstavljena je u srijedu u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu. O knjizi su govorili recenzenti Marijana Belaj, Darko Tomašević, književnik Ratko Cvetnić i autor Željko Cvetnić.

Po riječima profesorice Belaj, knjiga je rezultat traganja za vezama i odnosima između svetaca i životinja koje su promišljali teolozi, povjesničari Crkve, književnosti, umjetnosti i etnolozi. Riječ je, kaže, o motivima koji izviru u vjerovanjima i pučkoj pobožnosti.

U knjizi iščitavamo suosjećanje i poštovanje svetaca prema svim Božjim stvorenjima, oni o životinjama brinu, njeguju ih, spašavaju, štite i s njima prijateljuju, naglasila je. To, dodala je, potiče ljude da životinjama pristupaju s ljubaznošću, da ih vide kao dio božanskoga reda, pa zato i zaslužuju poštovanje.

Profesor Darko Tomašević rekao je da da je glavna poruka knjige da slijedimo svece, ali i životinje u njihovoj dobroti, nepokvarenosti, jednostavnosti i bezbrižnosti.

Akademik Željko Cvetnić naglasio je da su u knjizi opisani sveci koji potječu iz okružja Rimokatoličke Crkve, mnogi od njih su mučenici iz početaka kršćanstva i prije crkvenoga raskola, a životinje su bile njihova pratnja, pomoć ili znak.

Knjiga "Sveci, životinje i legende" (213 str.) podijeljena je na 10 poglavlja - svetac, sveci i životinje, Sveti Eligije - zaštitnik veterinara, sveci zaštitnici životinja, sveci zaštitnici pčela i pčelara, sveci - ribe i zmije, sveci zaštitnici ptica, sveci - divlje životinje i mitska bića, sveci i domaće životinje te literatura.

Knjigu je objavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Akademik Željko Cvetnić rođen je 1963., diplomirao je na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu, a zaposlen je kao znanstveni savjetnik na Hrvatskom veterinarskom institutu. U dva mandata obnašao je dužnost ravnatelja, a trenutno je na dužnosti zamjenika ravnatelja i predstojnika Odjela za bakteriologiju i parazitologiju. Njegov znanstveni rad pretežno obuhvaća istraživanja iz područja epizootiologije, bakteriologije i infekcijske imunologije. Postigao je iznimne rezultate u razvoju humane i veterinarske epidemiologije i bakteriologije u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:17