USPJEŠNA AKCIJA

Školarci iz Podsuseda prošetali uz potok Dolje kako bi istražili zaštićene potočne rakove

Na terenu su im se pridružili stručnjaci za slatkovodne rakove: Ivana Maguire, Zackary Graham i Lana Jelić
 KGZ - Knjižnica Podsused

- Prošetali smo uz potok Dolje, proučili stanište i pronašli zaštićenog raka Zdenka. Cilj je bio upoznati školarce iz Podsuseda s razlozima ugroženosti autohtonog potočnog raka te s mjerama koje provodi Priroda Grada Zagreba kako bi se poboljšalo njegovo stanište uz ulicu Sutinska vrela - objavili su iz zagrebačke Knjižnice Podsused.

Na terenu su im se pridružili svjetski stručnjaci za slatkovodne rakove: Ivana Maguire iz Hrvatske i Zackary Graham iz SAD-a te suradnica iz Prirode Grada Zagreba Lana Jelić.

Projekt Kulturna i prirodna baština Podsuseda: Potočna priča" dio je ovogodišnje manifestacije "Dani europske baštine 2024.: Baština koja povezuje – kulturne rute i mreže. Riječ je o projektu Knjižnice Podsused koji se provodi od 2016. godine. Ove je godine on posvećen zaštiti autohtone vrste potočnog raka (Austropotamobius torrentium) u ekološkoj mreži Potok Dolje, njegovom posebno važnom staništu.

Potočni rak, jedan od tri predstavnika slatkovodnih rakova na području Zagreba, ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže potočnog ekosustava. Međutim, suočen je s izumiranjem zbog isušivanja, betoniranja vodotoka i pojave stranih invazivnih vrsta.

- Cilj programa je educirati javnost o važnosti očuvanja prirodnih staništa i zaštiti potočnih ekosustava, te potaknuti svijest o biološkoj raznolikosti i ekološkoj ravnoteži u urbanim sredinama. Program će putem radionica i terenskih šetnji pružiti djeci i mladima praktična znanja i iskustva, dok će izložba vizualno i informativno prikazati karakteristike i značaj zaštite potočnih rakova - objavili su iz knjižnice.

image

VauMijau Banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 12:49