DOBRO OTVORITE OČI

Strahovita biološka invazija, smeđa alga proširila se s Visa i na Biševo: ‘Ako je uočite, obavezno nam javite‘

Alga u samo dvije do tri godine prekrije 100 % morsko dno, potpuno potiskujući zavičajne alge na stjenovitom dnu između 5 i 15 m dubine

Alga Stypopodium schimperii (lijevo i desno)

 Institut za oceanografiju i ribarstvo/FACEBOOK

Institut za oceanografiju i ribarstvo na Facebooku je upozorio na pojavu i širenje alge koja bi se, u najgorem scenariju, mogla proširiti našim podmorjem. Njihovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

- O pojavi smeđe alge Stypopodium schimperii obavijestili smo vas 2022. Nedavnim terenom na Visu, shvatili smo da objavu moramo ponoviti i sve vas pozvati na praćenje širenja ove alge. Napominjemo kako postoji sličnost sa zavičajnom vrstom alge Padina pavonica. Međutim, razlikovanje je lako moguće po boji - zavičajna vrsta Padina pavonica je bijela, a Stypopodium schimperii je smećkaste obojenosti te ponekad ima tirkizne nijanse. Ujedno je strana alga i puno veća te može doseći dimenzije od više od 40 cm, a zavičajna padina rijetko do 20 cm.

Stypopodium schimperii je smeđa alga koja potječe iz Indijskog oceana, a Sredozemlje je vjerojatno naselila prolaskom kroz Sueski kanal. Prva zabilježba bila je u Izraelu oko 1973. godine. Daljnjim širenjem zahvatila je obale istočnog dijela Sredozemlja, a zabilježena je i u Egejskom te Jonskom moru u Grčkoj.

U jesen 2020. pronašli smo nekoliko primjeraka uz otok Vis, blizu Komiže. Kroz godinu dana brojnost je porasla na tisuće jedinki. Danas je proširena sjevernom stranom otoka sve do Visa na dubinama od 1 do 30 metara, a započela je širenje i na Biševu. Alga u samo dvije do tri godine prekrije 100 % morsko dno, potpuno potiskujući zavičajne alge na stjenovitom dnu između 5 i 15 metara dubine!

Nije moguće predvidjeti hoće li se Stypopodium schimperii uskoro posvuda proširiti našim podmorjem ili će nakon početnog snažnog razvoja doći do njegovog povlačenja, što se često događa sa stranim vrstama.

Ako je uočite, obavezno nam javite. Fotografirajte je pod morem ili izvadite zbog fotografiranja - apelirali su iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 21:59