FALI KADRA

U Konavlima nema tko liječiti mačke, veterinar: ‘Ako sam na Osojniku, a netko iz Molunta nazove, što mogu?‘

Konavoski načelnik Božo Lasić kratko je rekao da postoji veterinarska ambulanta i to je dovoljno

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix

Zašto se u veterinarskoj ambulanti u Konavlima ne mogu liječiti kućni ljubimci, a nadasve mačke? Dugogodišnja volonterka Valentina Bandžar postavila je to pitanje nakon što je, kaže, spašavala na desetke mačaka, kastrirala ih, udomljavala i liječila.

- Iza mene je stotine spašenih mačjih života, trenutno vodim Facebook stranicu pod nazivom Konavle cats, gdje možete vidjeti sav rad a i probleme s kojima se nosimo u Općini Konavle. Ovog puta se radi o veterinarskoj ambulanti Gruda. Savršeno mjesto za liječiti životinje, ali nažalost ona zjapi prazna. Veterinar Branko je na terenu, kako piše na vratima, on prvenstveno radi s velikim životinjama, male životinje, mačke i psi, ga ne zanimaju, tako da su stanovnici Konavala primorani putovati s bolesnim životinjama do Lapada ili Mokošice, vozeći kroz gužve od 45 do sat vremena - kaže Valentina za Dubrovački i dodaje kako je jednom prilikom predložila veterinarki iz Mokošice da priča s načelnikom i da mu predloži da jednom tjedno dođe u istu veterinarsku ambulantu s potrebnom opremom i liječi pse i mačke koji nekada i zbog daljine puta, nažalost ostanu prepuštani sami sebi, piše Dubrovački.

- Također u ambulanti nemamo ni antibiotik, ampulu za buhe ni slično, tako da smo primorani sjesti u auto i otiđi u Mokošicu samo kako bi kupili jednu stvar. Što je potpuno da se izrazim blesasto, a imamo prostor gdje bi se to moglo sve držati i kupovati po potrebama. Veterinara Branka ne zanima taj problem, a nažalost ni načelnika Lasića jer je potpuno bio nezainteresiran prijedlogom veterinarke Oštrić. Veterinarka Oštrić nije stala ni na tome, poslala je i nekoliko mailova na adrese općina a odgovor ni dan danas nije dobila – negodovala je Bandžar koja ima i primjedbu na rad komunalnog redarstva koji, kako navodi, ne vode dovoljno brige o mačkama i mačićima.

Vlasnik Veterinarske ambulante Gruda Konavle koja radi isključivo na terenu i prema dogovoru u ambulanti Branko Širok smatra da problema uopće nema. Njegova ambulanta ima koncesiju za područje od 100 kilometara i sve to mora stići.

- Problem je što tražimo veterinara već sigurno dvije godine, ali jednostavno nitko ne želi doći. Ja sam 1. kolovoza prošle godine pošao u mirovinu, a već sutradan sam počeo raditi. A ambulanta za kućne ljubimce mora biti posve posvećena tome, s radnim vremenom najmanje od 9 do podne, pa popodne zbog nekih operacija. Dakle, veterinar mora biti stalno tu, a njega nema. Ako ga ti koji inzistiraju mogu naći, nemam ništa protiv, samo praksa pokazuje da to mora biti već gotovo stručnjak, a ne netko tko bi ovdje došao učiti, ja za to nemam vremena – ističe Širok:

- Evo, i sad idem u Orašac pregledati kozu, pa zatim na Osojnik, mene danas uopće nema u Konavlima. Treba se voziti autom kroz gužve, nije to baš tako. Sve se sad nekako svodi na liječenje kućnih ljubimaca a ja sam to radio 15 godina. U Konavlima radim 30 godina, a sad se to s ljubimcima diže na neki viši nivo. I sam sam vlasnik jednog, znam da je to ljubav i pripadnost, pa i ovisnost ali treba biti realan – smatra Širok.

Pojašnjava kako je on tu da ljubimcima da injekciju, ponedjeljkom i četvrtkom cijeli i čipira, ali operacije ne može raditi jer nakon zahvata fizički nije u ambulanti kako bi previo životinju. Prije je ima dva veterinara, ali sad je sve palo na njega.

- Radim isključivo na terenu i prema dogovoru u ambulanti. Ako sam na Osojniku, a netko zove iz Molunta radi mačke, što ja tu mogu? A i da ima veterinara u Konavlima za više dnevnih intervencija, tko će mu dati plaću? Svjestan sam da bi trebalo biti bolje, ali nisam kriv za sadašnje stanje. Gdje god me pozovu s područja koncesije, moram ići – pojašnjava Širok.

Konavoski načelnik Božo Lasić nije htio komentirati apel Valentine Bandžar, rekao je tek da Konavle imaju svoju veterinarsku ambulantu i to je dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:08