KLIMATSKE PROMJENE

U našem moru sve je više vatrenih crva: ‘Nemojte ih dirati, a ako vas ubodu, odmah očistite ranu...‘

Ovu životinju lako je uočiti zbog njene intenzivno crvene boje i najbolje ju je jednostavno zaobići

Bradati vatreni crv

 Ivana Nobilo/Cropix

Klimatske promjene, zagrijavanje mora i oceana ima za posljedicu sve češću pojavu termofilnih morskih organizama, a među njima se sve više uočava vatreni crv, vrstu odavno poznatu u Jadranu. Njegovu pojavu u našem moru već dugi niz godina istražuje i prati Ante Žunec s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli.

Ova termofilna (preferira toplija mora) vrsta mnogočetinaša može narasti do 70 centimetara i doseći devet godina starosti, a po prehrani je predator i strvinar koji se hrani velikim brojem morskih vrsta, kaže Žunec. Među brojnim invazivnim vrstama u Jadranskom moru, većina njih zadaje brige ribarima jer znaju uništiti ulov u ribarskim mrežama.

-Vatreni crv uglavnom naseljava kamenita područja gornjeg infralitorala (do 20 metara dubine), a u toplijim se morima pojavljuje do dubina od 300 metara. Iako se smatra autohtonom mediteranskom vrstom, ima invazivni potencijal, odnosno može negativno utjecati na autohtonu bentosku makrofaunu zbog svoje otpornosti na prirodne i antropogene stresore koja mu omogućava povećanje brojnosti u različitim ekološkim uvjetima. – naglašava Žunec za portal Gorgonija.

Osim što napada riblji fond, vatreni crv, što je još važnije, može biti opasan i za ljude. Iako ovi napadi nisu toliko česti, poznata su dva slučaja napada ove invazivne morske vrste na ljude, na području Rogoznice. Vatreni crv, kako su javili i mještani Brača, naseljavaju more na južnoj strani ovoga otoka, a brojni vatreni crvi uočeni su u Župskoj vali kod Dubrovnika. Zbog toga se savjetuje da ih se ne dodiruje, jer to može biti opasno.

-Ako dođe do slučajnog uboda, mjesto je potrebno očistiti alkoholom, a ukoliko su zaostale četine u koži potrebno ih je izvaditi pomoću ljepljive trake ili selotejpa. Unatoč tome, ove vrste se ne treba bojati – kaže nam Žunec.

Vatrenog crva je lako uočiti zbog njegovog intenzivno crvene boje i najbolje ga je jednostavno zaobići i tako izbjeći moguće komplikacije. Važno je zapamtiti kako vatreni crv ne napada ljude, već do uboda dolazi nenamjernim ili namjernim dodirom čovjeka s ovim morskim stanovnikom, poput morskog ježinca ili vlasulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 06:40