BROJKE SVE VEĆE

U Velikoj Britaniji mijenja se zakon kako bi se pooštrile kazne za kradljivce pasa

Koliko je situacija ozbiljna govori statistika: u toj je zemlji lani prijavljeno dvije tisuće otmica
Ilustracija
 John Short/Designpics/Profimedia

Lopovi kradu sve što misle da je vrijedno, no u Velikoj Britaniji u zadnje je vrijeme došlo do ogromnog porasta krađe - pasa. Kućni ljubimci su postali posebna meta tijekom lockdowna, zbog čega se radi na tome da ta vrsta otmice postane kazneno djelo.

Ona se trenutno gleda jednako kao i kod nas - kao krađa imovine, jer su psi službeno stvari, barem što se zakona tiče. Kod njih je moguće za krađu otići do sedam godina u zatvor, no problem u ovom slučaju je činjenica što je teško dokazati koliko pas vrijedi, osim ako je kupljen.

Zato je u Velikoj Britaniji sastavljena radna grupa u kojoj su vladini službenici, policajci, sudci i predstavnici lokalnih vlasti. Oni rade na tome da novi zakon uzme u obzir činjenicu da nije isto kad nekome ukradu automobil i psa, s obzirom da su pravi skrbnici daleko vezaniji za svoje krznate članove obitelji i njihova otmica im iznimno teško pada.

Koliko je situacija ozbiljna govori statistika: u toj je zemlji lani prijavljeno dvije tisuće otmica pasa, a sedam od deset slučajeva krađa životinja odnosilo se na pse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 15:19