GORKO-SLATKO

Udruga Indigo proslavila rođendan dok se bori da zadrži dom svojih štićenika

Iako su ih podržali brojni građani i tvrtke, još nisu prikupila niti polovicu potrebnog iznosa za otkup zemljišta

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

U jeku kampanje za spas svojega doma Udruga Indigo proslavila je svoj 11. rođendan bogatim programom koji je, osim klasične vesele rođendanske zabave, posjetiteljima ponudio i dublji uvid u svijet obuke i zaštite pasa, a četveronožnim ljubimcima mnoštvo uzbuđenja i izazova.

Proslava je započela prikazom rada pripadnika Središta za obuku vodiča i službenih pasa Satnik Krešimir Ivošević koji su održali gostujuće predavanje o važnosti i odgoju pasa a potom su instruktori Središta i štenci Lino i Lucy pokazali kako obuka i odgoj vojnih pasa izgleda u praksi. Posjetitelji su saznali koji su nagoni potrebni kod štenaca i kako se prepoznaju psi spremni na službu, te kako vlasnici mogu prepoznati instinkte i potrebe i uposliti svoje pse kako bi oni dugoročno bili poslušni, zdravi i sretni. Nakon vojnog prikaza, proslava je dobila i natjecateljski duh kroz Mondioring – međunarodni sport u kojem psi zajedno s vodičima izvode razne složene zadatke, od prelaska prepreka do pokazivanja poslušnosti i brzine reakcije. Sudjelovanjem u ovakvim natjecanjima psi razvijaju kognitivne vještine, spretnost i disciplinu, dok vodiči produbljuju vezu sa svojim ljubimcima.

- Mondioring nije samo sport, već pokazuje što sve pas i vlasnik mogu postići zajedno - istaknula je Jasenka Pavić iz Udruge Indigo te pozvala posjetitelje da uživaju u opuštenijem dijelu dana, prepunom igara i izazova za posjetitelje i njihove pse. Lov na skrivene poslastice, poligoni spretnosti i natjecanja u trikovima izazvali su smijeh i veselje. Posebne nagrade bile su pripremljene za najuspješnije i najsnalažljivije njuškice i njihove vlasnike, koji su svojim bravurama zabavili sve prisutne.

No ove je godine ova zabavna proslava imala i dodatni značaj jer još uvijek traje prikupljanje sredstava za otkup prostora u kojem Udruga Indigo pruža skrb napuštenim i zlostavljanim životinjama. Veliku podršku pružila je i američka organizacija San Diego Animal Shelter: Dog and Cat Rescue | HWAC, koja je Udruzi donirala 10 tisuća dolara .

- Ganuti smo, trenutno za nas nema boljeg rođendanskog poklona. S ovom donacijom dobili smo značajan vjetar u leđa i za sve nas u Indigu to je potvrda da radimo pravu stvar. Ove životinje zaslužuju svoj dom, a mi ćemo učiniti sve da im to omogućimo - istaknula je Dora Persi iz Indiga te dodala da je i dalje ugodno iznenađena i ganuta podrškom koju je udruga primila od početka svoje borbe, no istaknula je da je put pred njima i dalje dug jer s prikupljenih 63 200 eura udruga, čak niti uz iznimnu podršku građana, podržavatelja i tvrtki, još nije prikupila niti polovicu potrebnog iznosa dok je dan završetka aukcije ili „dan D“, kako ga zovu, sve bliži i nastupa za nešto više od mjesec i pol dana.

Iako je rođendan Udruge Indigo protekao u pravom slavljeničkom duhu, dan nije bio bez hitnih intervencija – nekoliko štićenika udruge zahtijevalo je dodatnu brigu i pažnju zbog zdravstvenih potreba, što je podsjetilo sve prisutne na izazove koje ovakve organizacije svakodnevno savladavaju. Među okupljenima je bio i veliki broj pasa koji su nekada bili udomljeni iz Indiga, a sada su se, zajedno sa svojim vlasnicima, vratili na mjesto gdje su prvi put pronašli dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 22:19