NEOBIČNA ODLUKA

Veterinarka na disciplinskom saslušanju: Trebala je eutanazirati bolesnog mačka, ali je napravila nešto drugo

Vlasnica iz britanskog Suffolka dovela je osmomjesečnog mačka Shadowa na eutanaziju

Ilustracija

 Bernardo Ramonfaur/Alamy/Alamy/Profimedia

Postoje situacije u kojima čovjek nije siguran tko je u pravu: vlasnica koja donosi mladog, ali bolesnog mačka na eutanaziju, ili veterinarka koja ga odluči potajice liječiti i spasi mu život na - dva mjeseca.

Naime, vlasnica iz britanskog Suffolka dovela je osmomjesečnog mačka Shadowa na eutanaziju. Bilo je to 2021. godine. Veterinarka Janine Parody u to je vrijeme bila na glasu kao jako dobra liječnica za životinje, pa vlasnica nije imala razloga sumnjati u nju. No, Janine je na disciplinskom saslušanju objasnila kako je tog jutra, kad je trebala uspavati Shadowa, već isti postupak obavila na tri ili četiri životinje i, kako je rekla, nije imala snage usmrtiti još jednog ljubimca.

Posebno to nije bila spremna učiniti životinji za koju je smatrala da se može izliječiti. Zato je vlasnici rekla da će mačka eutanazirati, a ona ga je zapravo sedirala, kastrirala i zamijenila mu čip, pa ga odvela doma. Kod nje je bio dok se nije oporavio od meticilin-rezistentnog staphylococcus aureusa (MRSA), bakterije koja uzrokuje lezije na koži. Vlasnici je sve rečeno tek nakon što se mačak oporavio, a njoj je poslan račun od 480 funti za liječenje. Ona je bila veoma sretna zbog toga, pa je platila račun i preuzela mačka. No, dva mjeseca nakon, njegovo se stanje pogoršalo i na kraju je morao biti eutanaziran. Janine je dala otkaz i protiv nje je pokrenuta istraga. Morala je objasniti zbog čega je postupila kako jest.

- Kad sam ušla u sobu, tamo je bio mačak. Bio je mlad i djelovao je zdravo, osim stanja u kojem mu je bila koža. Vidjela sam da je to sretno stvorenje i nisam mogla to učiniti - rekla je Janine na saslušanju, piše Guardian.

Dodala je i kako, iako je iskusan veterinar s deset godina rada iza sebe, i dalje teško podnosi eutanaziju ljubimaca. Ipak, komisija koja ju je saslušala njen je postupak ocijenila sramotnim. Iako su priznali kako je, zbog pandemije, radila u izrazito stresnim okolnostima, smatraju kako je donijela niz vrlo loših odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 20:13