MARE SPORCO

Zašto je more ovakve boje? Stručnjaci iz pulskog akvarija objasnili fenomen koji je zabilježen diljem obale

Do stvaranja želatinozne sluzi dolazi kada se smanji količina nutrijenata u moru i dolazi do gladovanja
 Dr. sc. Ljiljana Iveša/Akvarij Pula

Ovih dana duž obale primjećuju se smeđe, sluzave nakupine. Riječ je o fenomenu poznatom kao ‘cvjetanje mora‘ koji se bilježi još od davne 1729. godine. Ovaj fenomen zabilježen je već u lipnju, a vjetrovi i površinske struje nakupine su donijeli na obalu, objavili su iz pulskog akvarija.

- Cvjetanje mora nastaje kada se populacija planktonskih organizama, posebno fitoplanktona, naglo poveća u određenom dijelu mora. Obično se povezuje s naglim povećanjem hranjivih tvari iz rijeka, relativno visokim temperaturama mora i većom količinom padalina - pojasnili su.

Na fotografijama koje su objavili vidljiva je posljedica cvjetanja mora, takozvano ‘mare sporco‘, koja se proteže i kroz vodeni stupac. Do stvaranja želatinozne sluzi dolazi kada se smanji količina nutrijenata u moru i dolazi do gladovanja. Tada fitoplankton pribjegava drugoj strategiji, a to je ispuštanje dugih polisaharidnih niti kojima nastoje uhvatiti bakterije koje će im sintetizirati hranu.

Nakon tjedan ili dva i taj izvor hrane je iscrpljen, a tada fitoplanktonske stanice odbacuju polisaharidne niti, pretvaraju se u spore te tonu na dno. Nakon svega toga u vodenom stupcu ostaje velika količina polisaharidne tvari u obliku sluzi, na koju se dodatno naljepljuju suspendirane čestice u vodi.

Bakterijska razgradnja te sluzi stvara mjehuriće plina koji uzrokuju da ona ispluta na površinu u obliku dugačkih plašteva. Kada sluz otpusti mjehuriće plina, ona tada tone na dno, pri čemu njena razgradnja uzrokuje smanjenje koncentracije kisika (hipoksiju), koja uzrokuje masovni pomor pridnenih morskih životinja. Razgradnja njihovih tijela uzrokuje daljnje smanjenje koncentracije kisika i pojavu anoksije (potpuni nestanak kisika na dnu), pojasnili su iz akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:21