POSTOJI PROCEDURA

Iz dubrovačkog azila objasnili: ‘Ovo trebate napraviti ako na ulici pronađete psa...‘

Komunalni redar je dužan izaći na teren, provjeriti ima li pas čip i ako ga ima obavijestit će vlasnika

Ilustracija

 Nikola Vilic/Cropix

- Upomoć! Pronašli smo psa Tako često započinju poruke i pozivi jer mnogi nam se javljaju s informacijama o pronađenom psu ili psima bez nadzora vlasnika. Apeliramo na sve koji zateknu psa bez prisustva vlasnika da ako mogu odmah i bez odgađanja nazovu komunalno redarstvo općine ili grada u kojem je pas pronađen - objavili su iz dubrovačkog azila.

Pojasnili su kako, ako je moguće, kad nađemo psa njega zadržimo dok redar ne dođe, jer on inače odluta, teško ga je naći, može i nastradati,,, Komunalni redar je dužan izaći na teren, provjeriti ima li pas čip i ako ga ima obavijestit će vlasnika i napisati kaznu za neodgovorno postupanje sa psom. Ako pas nema mikročip, komunalno redarstvo daje nalog skloništu s kojim ima (i mora po zakonu imati) sklopljen ugovor.

- Ako komunalni redar iz bilo kojeg razloga ne može izaći na teren, ili ne može pristupiti psu, kontaktiraju nas za asistenciju i mi odmah izlazimo na teren. Naše sklonište trenutno ima suradnju s općinama Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje. U procesu smo potpisivanja ugovora s još dvije manje općine i ako se realizira obavijestit ćemo javnost, dok smo ostalima općinama u našoj županiji u dva navrata poslali poziv za suradnjom ali nismo dobili povratne odgovore - poručili su iz azila i dodali:

- Gore opisana procedura je zakonski ispravna, a ujedno i najučinkovitija jer se po brzom postupku zbrinjavaju psi, bilo vraćanjem vlasniku ili smještanjem u sklonište. Ujedno, komunalno redarstvo evidentira i novčano kažnjava neodgovorne vlasnike, a u slučaju ponavljanja redarstvo obavještava i traži postupanje veterinarskog inspektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 07:45