VISOKE TEMPERATURE

Sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu upozorili vlasnike pasa: ‘Pazite im na mekuše!‘

Temperature travnjaka tijekom ljetnih mjeseci predstavljaju mnogo manji rizik od opeklina
 Aleksey Tugolukov/alamy/alamy/profimedia

S Veterinarskog fakulteta u Zagrebu upozorili su vlasnike kućnih ljubimaca na opasnosti koje njihovim malenim prijateljima prijete od visokih temperatura. Među njima je svakako i temperatura asfalta, koje mnogi nisu svjesni.

- Obilje sunčeve svjetlosti i visoke temperature tijekom vrućih ljetnih mjeseci mogu uzrokovati opekotine pri kontaktu s površinama izloženim suncu - istaknuli su.

Nekoliko znanstvenih istraživanja mjerilo je površinske temperature asfalta, cigle, betona, pijeska, poroznog kamena i pocinčanog metala tijekom ljeta, s ambijentalnom temperaturom i intenzitetom sunčeve svjetlosti. Sve ove površine bile su značajno toplije od ambijentalnog zraka.

Potrebne su temperature zraka od 35 do 37,8 stupnjeva Celzijusovih da bi se proizvela površinska temperatura od 44 stupnja, koja može uzrokovati termalne ozljede kože kod ljudi, ali i kod kućnih ljubimaca.

Sjena ima značajan učinak na smanjenje maksimalnih temperatura asfalta i cementa. Temperature travnjaka tijekom ljetnih mjeseci predstavljaju mnogo manji rizik od opeklina.

- Zbog svega navedenog, trebali biste izbjegavati duge šetnje od 9 ujutro do 7 navečer po asfaltiranim i cementiranim površinama. Iako psi hodaju po jastučićima na šapama, koji su deblji od kože na ljudskim stopalima, te temperature još uvijek predstavljaju opasnost od opeklina. Također, termalna radijacija s tih površina izrazito je nepovoljna za manje pasmine pasa te može izazvati ozbiljnije posljedice - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 09:47