PITAMO VETERINARA

Što su ateromi, jesu li te kvržice opasne i što napraviti kada se pojave na tijelu psa?

Na pitanje dogovara dr.sc Silva Rakočević, vlasnica veterinarske ambulante Goldi

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

Aterom (sebacealna cista) je čvrsta nakupina lojnih kožnih žlijezda. Takve manje ili veče ciste (od zrna riže, do lješnjaka ili manjeg oraha), se pojavljuju na koži gdje postoje lojne žlijezde: glava, vrat, uši, oko anusa, koljena i laktovi. One su često benigne (dobroćudne). Žlijezde lojnice luče keratin, loj, koji služi za održavanje dlake psa glatkom i sjajnom. Kada četkate psa, to potiče žlijezde da ispuštaju keratinska ulja koja vlaže kožu. Ateromi rastu ispod kože, mogu biti pomični na podlozi, ali obično su tvrđe konzistencije i nepomični. Okolna koža obično ne pokazuje neke promjene. U nekim slučajevima mogu uzrokovati svrbež, pa pas ili mačka počnu lizati tvorbu.

image

Aterom

Ivana Nobilo/Cropix

Takve izrasline nastaju zbog začepljenja izvodnog kanala za izlučivanje žlijezda lojnica. Svaka lojnica ima svoju kapsulu koja se puni lojem, ali se i prazni na kožu psa preko izvodnog kanala i podmazuje kožu lojem. Kada se otvor začepi, sekret se nastavlja puniti u kapsuli i postepeno raste. Iznimno, kada se kapsula jako napuni, koža na tom mjestu postane jako tanka i puca. Tada na površini kože imamo ranu, iz koje izlazi na pritisak loj, ponekad i krv. Takva se tvorba može i upaliti, pa kada puca na koži, izlazi i gnoj.

Naravno, moramo isključiti i neke druge vrste tumora. Posavjetujte se s vašim veterinarom nakon pregleda za daljnji postupak. Najbolje je aterom kirurški ukloniti, zajedno s cijelom kapsulom. Ako se sadržaj samo pokuša istisnuti, to je vrlo kratkog vijeka. U kapsulu, koja je ostala u koži, vrlo brzo će lojnica opet lučiti sadržaj i tvorba će se vrlo brzo napuniti.

image

Silva Rakočević

Ivana Nobilo/Cropix

Uzroci nastanka lojnih cista:

Genetska predispozicija: neke pasmine, kao npr. šnauceri i jorkširski terijeri, mogu biti genetski predisponirani za razvoj cista.

Blokada izvodnog kanala: već smo rekli da ciste nastaju zbog začepljenja izvodnog kanala. Uzrok začepljenja mogu biti ozljede, prljavština i infekcije.

Dob životinje: ciste se vrlo često javljaju kod starijih pasa.

Vlasnicima možemo preporučiti da što češće četkaju svog ljubimca. Često četkanje ne samo da održava kožu i dlaku zdravijom i glatkom, već potiče žlijezde lojnice na otpuštanje keratina. Poticanje lojnih žlijezda može spriječiti rast ciste, jer pomaže u smanjenju šanse da se te žlijezde začepe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:18