VELIKA ISPOVIJEST

ANDREJ KRAMARIĆ ‘Ne razmišljam o ponudama Borussije i Intera, a ni o Dinamovim porazima u Europi. U Rijeci uživam!'

Dvadesettrogodišnji golgeter Rijeke, Zagrepčanin kojega se Dinamo dvaput odrekao, trenutno najbolji strijelac Hrvatske nogometne lige sa 16 pogodaka u 13 prvenstvenih utakmica, kojemu je cijena prema Transfermarktu narasla na 4,5 milijuna eura, za Nedjeljni se ispovjedio Luki Benčiću
 Danijel Soldo/CROPIX

Da mu je netko rekao da u 25 utakmica ove sezone u samo jednoj neće postići pogodak, odmah bi to potpisao, pričao je novinarima nakon poraza od Feyenoorda. Nažalost, dogodilo se da ta jedna bude upravo u Rotterdamu, na jednom od najvažnijih Rijekinih gostovanja ove godine.

- I mnogo bolji igrači od mene imaju ovakav dan - govorio je skromno, ali ne i pokunjeno.

Ako intimno i jest bio razočaran nakon poraza u kojem nije uspio realizirati tri izgledne prilike za Rijeku, Andrej Kramarić je nakon izlaska iz svlačionice De Kuipa djelovao kao da nije izgubio ništa od samopouzdanja kojim posljednjih mjeseci jednostavno pršti. Naravno, ne bez razloga.

Dvadesettrogodišnji Rijekin napadač trenutno igra najvažniju sezonu u dosadašnjoj karijeri, a budućnost koja je pred njim trebala bi biti nagrada za sav uloženi trud, odricanja i talent s kojim je nadrastao okvire hrvatskog nogometa.

Smiješak koji otkriva

Kramarić je toga savršeno svjestan, ali ni u jednom trenutku ne odiše bahatošću. U Rotterdamu su ga nizozemski novinari, koji su mu pristupili s očiglednim respektom, zaskočili pitanjima o ponudi za transfer u Feyenoord, o kojem se pričalo prošlog ljeta, s ciframa od dva ili tri milijuna eura. Krama se samo nasmijao, kazavši kako to ne može komentirati. To znači da vjerojatno nikada nećete zaigrati za Feyenoord, nastavio je novinar, aludirajući na činjenicu kako mu je cijena od kolovoza naovamo znatno narasla.

- Nikad se ne zna - odgovorio je pristojno, uz smiješak koji otkriva da mu takva pitanja laskaju. Nogomet će igrati još najmanje deset godina.

Zahvaljujući nevjerojatnom nizu odličnih utakmica i pogodaka ove sezone (16 golova u 13 prvenstvenih utakmica, pet golova u šest europskih utakmica i jedan gol u kvalifikacijama za Europa ligu), prvom strijelcu HNL-a, i prema mnogim mišljenjima, najboljem igraču još od Eduarda ili Luke Modrića, cijena raste doslovno iz kola u kolo, a prema Transfermarktu, trenutna mu je tržišna vrijednost 4,5 milijuna eura.

Potpuno hladne glave

Feyenoord je bio samo jedan od interesenata u prijelaznom roku ljetos, kada ga je Rijeka uspjela zadržati s ugovorom do 30. lipnja 2015. i opcijom na dvije godine, a sada je, s obzirom na sve veći interes, lako moguće da Kantridu napusti već na zimu. Kramarića, prema pisanju talijanskih medija, ozbiljno razmatra milanski Inter, a u igri je navodno i Borussia Dortmund.

Od svih tih spekulacija rijetko kome se ne bi zavrtjelo u glavi, a među tim rijetkima je Andrej Kramarić, koji na cijelu priču reagira izuzetno staloženo, potpuno hladne glave.

- Ne, ne stvara mi to nikakav pritisak. Naravno da mi godi svako pisanje, ali sve sam to već prije prošao, na početku, dok sam bio u Dinamu. Na neki sam način naučio da se ne treba zanositi. Nakon takvih napisa možeš poletjeti pa se naglo prizemljiti. Trenutno mi je jedini cilj zadržati kontinuitet i zabijati što više golova - priča Kramarić.

Andrej Kramarić rodio se 19. lipnja 1991. i po svojem godištu trenutno nosi broj na Rijekinom dresu, 91. U Dinamu, klubu iz čije je nogometne škole potekao, bio je “plava devetka”, broj koji sa sobom nosi brojne konotacije.

Dečko rođen u Šubićevoj ulici, nekoliko tramvajskih stanica od maksimirskog stadiona, već je u vrtićkoj dobi pokazao da ima izuzetan talent za zabijanje golova, a počeo je trenirati sa šest godina. U Dinamo ga je doveo njegov otac Joža, koji se i dan danas brine o njegovoj karijeri, a klasičnog menadžera nema.

S 452 postignuta pogotka postao je apsolutni rekorder mlađih selekcija Dinama, čijoj se seniorskoj momčadi priključio u rujnu 2008., a prvi profesionalni ugovor potpisao je u siječnju 2009. Sportski novinari njegov su talent otkrili na Dinamovim pripremama u Velenju, u lipnju 2009., gdje je Kramarić punoljetnost proslavio svojim prvim pogotkom za seniore, u prijateljskoj utakmici protiv Rudara. Kasnije je, 1. kolovoza, dobio 68 minuta protiv Međimurja i zabio dva komada.

Nema tetovaže

Paralelno s početkom profesionalne nogometne karijere, Kramarić je završio prilično zahtjevnu zagrebačku XV. gimnaziju, poznatu i kao MIOC, i to s vrlo dobrim uspjehom. Zlatni dečko Dinama, koji nikada nije padao na pošasti kao što su sulude tetovaže, irokezice i lumpovanje po narodnjačkim klubovima do jutra, oduševljavao je i novinare i publiku svojom skromnošću, inteligencijom, elokvencijom, a ponajviše nepogrešivim osjećajem za gol, hladnu egzekuciju pred protivničkim vratima.

No, umjesto da postane Dinamova napadačka zvijezda, nasljednik Cice Kranjčara, kako su mu tepali na početku karijere, Kramarić je počeo dobivati šamare koji su ga u konačnici udaljili iz kluba u kojemu je stasao. Krama je, naime, počinio čuvenu “grešku u koracima” koja mu se, kada se iz današnje perspektive sagledaju stvari, višestruko isplatila - nije želio potpisati čuveni ugovor sa Zdravkom Mamićem, već je zadržao karijeru u vlastitim rukama.

Iako je za seniorsku momčad Dinama odigrao 91 utakmicu, uz 42 postignuta pogotka, poslan je na posudbu u Lokomotivu, gdje je u godinu i pol dana postao drugi strijelac HNL-a. Kad se vratio u Dinamo, u sedam je utakmica postigao tri gola, nakon čega je uglavnom sjedio na klupi ili na tribinama.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 12:57