BUBNJAR IDE U ZATVOR

Bivši HDZ-ov načelnik štancao karticu najsiromašnije općine na hotele, restorane i luksuzna odijela, upravo je doznao kaznu

U roku od 15 dana mora namiriti štetu veću od 130 tisuća eura u općinskom proračunu

Nediljko Bubnjar

 Luka Gerlanc/Cropix

Zbog tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, na četiri godine zatvora osuđen je u Splitu bivši HDZ-ov načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar, a sudsko vijeće sutkinje Tee Budimlić obavezalo ga je i da u roku od 15 dana namiri štetu veću od 130 tisuća eura u općinskom proračunu. Protiv Bubnjara je USKOK podigao čak dvije optužnice, a dva dana 2020. je proveo i u pritvoru, što će mu biti uračunato u kaznu. Sutkinja Budimlić je istaknula kako je otegotna okolnost bila upornost u činjenju djela jer inkriminirano razdoblje pokriva tri mandata na čelu Općine. Vijeće nije prihvatilo obranu okrivljenog koji je tvrdio da se radilo o troškovima reprezentacije i putnim troškovima, javlja Dalmatinski portal.

‘Bio je načelnik jedne od najmanjih i najsiromašnijih općina s niti 1300 stanovnika, a skoro svaki dan je jeo po restoranima i kupovao luksuzne stvari, poput odijela‘, kazala je sutkinja.

Tužiteljica Daira Barović u završnoj je riječi navela kako je Bubnjar koristio proračunska sredstva za osobne potrebe. Neistinito je navodio kako je službenim automobilom putovao u službene svrhe. Na putovanja je vodio bliske osobe. Nalagao je zaposlenicama u računovodstvu Općine da mu isplate dnevnice, noćenja u hotelima, kao i konzumaciju hrane i pića. Kupovao je odjeću i kožnu galanteriju na teret Općine iako je bio svjestan da se radi o stvarima za osobnu upotrebu.

Gotovinu koju je dizao na bankomatu opravdao je spašavanjem NK Škabrnja. Za kupovinu odjeće brendiranih marki kazao je da je malo odriješio kesu i kupio par odijela jer se inače sportski odijevao, a tada se, s obzirom na funkciju, morao malo finije odijevati.

Karticom je plaćao razne stvari za privatne potrebe u visini od 260 tisuća kuna, istaknula je tužiteljica. Zaključila je kako je Bubnjar znao da radi nedopuštene stvari jer je nakon financijske revizije u Općini, počeo vraćati novac u blagajnu.

Bubnjar je na teret Općine podmirio račune u brojnim restoranima u iznosu od najmanje 111 tisuće kuna. Istaknula je i kako je okrivljenik u trgovinama prehrambenom i mješovitom robom u najmanje 99 navrata kupio hranu, alkohol i drugu robu u iznosu od najmanje 70 tisuća kuna.

Kupljena roba knjižila se na razna konta. Majica od 254 kuna na konto ‘ostali rashodi poslovanja‘, cipele od 549 kuna na konto ‘materijal i dijelovi za tekuće i investicijsko održavanje građevinskih objekata‘. Karticom Općine Bubnjar je platio i liječnički pregled u iznosu od 591 kune. Kupio je građevinski materijal i opremu za 2700 kuna. Tu su i pidžama, donje rublje i papuče, Boss odijelo, cipele Timberland, tlakomjer …

‘Ovakav način postupanja kod prosječnog građanina koji izlazi na izbore iz uvjerenja da će izabrani načelnik kojem je dao svoj glas raditi u korist Općine, a ne na njenu štetu, izaziva najblaže rečeno zgražanje i moralnu osudu‘, istaknula je sutkinja.

Bubnjar danas nije došao na objavu presude, javlja Dalmatinski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 12:41