NAPAD IZ 1991.

Bivši komandant JNA optužen za raketiranje u Karlovačkoj županiji

Sumnja se da su te postrojbe kojima je zapovijedao zlostavljale i ubile 37 osoba te uništavale brojne civilne, komercijalne i vjerske objekte

Ilustrativna fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Muškarac star 82 godine kazneno je prijavljen zbog sumnje da je 7. studenog 1991. kao komandant Komande 13. Korpusa bivše Jugoslavenske narodne armije naredio napad na općinu Saborsko u Karlovačkoj županiji, javlja Policijska uprava karlovačka.

Policijska uprava karlovačka i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci sumnjaju da su spomenutom podčinjene postrojbe bivše JNA i pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajina na temelju te zapovijedi na Saborsko i okolicu uz zrakoplovnu potporu izvršile nasumični napad iz raznovrsnog topničkog i raketnog oružja.

Sumnja se da su te postrojbe uništavale nebranjene civilne objekte, obiteljske kuće, gospodarske objekte, poslovne zgrade i vjerske objekte.

Saborsko i okolicu napadali su od 7. studenog 1991. pa sve do kraja te godine.

Nakon što su ti napadi prouzročili veliku materijalnu štetu, postrojbe kojima je zapovijedao osumnjičeni na tom su području zlostavljali i ubili 37 civilnih osoba, muškaraca i žena, pretežito starije dobi.

Znajući za počinjenje zločina, osumnjičenik nije poduzeo dužne radnje da spriječi nezakonita postupanja svojih postrojbi niti da se kazne počinitelji tih zločina, već je pristao da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama.

Posmrtni ostaci 29 ubijenih civila su ekshumirani i identificirani, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima osmero ubijenih civila.

Osumnjičenog se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:31