PRESUDA ZA NASILJE

Bivši vojnik koji je iscipelario mladića odjevenog u kostim Djeda Mraza u Sl. Brodu ide u zatvor!

Marković je osuđen na godinu i četiri mjeseca. Neuvjetovani dio iznosi šest mjeseci

Pretučeni Djed Mraz

 Screenshot

NOVO 13:06 - Nakon što je jutros počelo suđenje prvookrivljenom Mateju Markoviću i drugookrivljenom Đuri Baričiću zbog nanošenja teške tjelesne ozljede Kristijanu Ereizu, u tučnjavi koja se dogodila na Badnjak 2022. godine, u 12.30 počelo je izricanje presude.

- Prvooptuženi Matej Marković i drugookrivljeni Đuro Baričić krivi su jer su za vrijeme tučnjave više osoba, Kristijana Ereiza u ležećem položaju, u nakani da ga teško tjelesno povrijede, udarili u glavu i lijevu stranu prsišta - odlučila je sutkinja Silvija Sajfert, prenosi Pusportal.hr.

Marković je osuđen na godinu i četiri mjeseca. Neuvjetovani dio iznosi šest mjeseci (odnosno, tolika je zatvorska kazna koju M. M. mora odslužiti), a tijekom ostatka ne smije počiniti isto kazneno djelo. Činjenicu da ranije nije osuđivan, da je ostao bez posla koji je volio te je na takav način kažnjen te s obzirom na to da je pokazao iskreno kajanje i ispričao se Kristijanu - sutkinja je pri odlučivanju uzela kao olakotnu okolnost.

Baričić je osuđen na osam mjeseci uvjetno.

Markoviću je danas ukinut istražni zatvor (koji se ne smije produžiti u izdržavanje izrečene kazne) te će naknadno biti upućen na izvršavanje zatvorske kazne.


Na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu danas je počelo suđenje Mateju Markoviću (25) koji je u tučnjavi na Badnjak prošle godine nanio teške tjelesne ozljede Kristijanu Eriezu (22). Podsjetimo, radi se o vojniku koji je tada iscipelario mladića odjevenog u kostim Djeda Mraza, a snimka te tučnjave brzo se proširila društvenim mrežama. U tom se slučaju presuda očekuje već danas.

Optuženi Matej Marković izjasnio krivim po svim točkama optužnice.

- Došao sam u Prohibition bar slaviti Badnjak s prijateljima. Leon Ćurić i njegovi prijatelji došli su do mog društva. Rekao mi je da želi riješiti nesuglasice otprije i ponudio da izađemo van. Odbio sam. Prvi me udario šakom u glavu, a potom je počela tuča njegovih i mojih prijatelja. Konobar ih je istjerao van. Ja sam još neko vrijeme ostao unutra. Vani je nastala tuča u kojoj je sudjelovalo 12 ljudi. Kristijan Ereiz s leđa me uhvatio za vrat i počeo jako gušiti, a imam liječničku dokumentaciju o fobijama od gušenja jer me kao maloljetnika čovjek pokušao ugušiti. Potom sam učinio ono što je vidljivo na snimci. Želim se ispričati oštećeniku, ali i svojoj obitelji i prijateljima koji su uz mene. Izgubio sam posao koji sam volio. Žao mi je zbog svega, rekao je Marković, prenosi Plusportal.hr.

Nije prihvatio kaznu od godinu i šest mjeseci, koja je predložena optužnicom.

Kristian Ereiz je danas na sudu ponovio svoj iskaz od ranije, rekavši da je primio udarac u glavu, nakon čega je pao u nesvjest te se ničega ne sjeća.

- Probudio sam se dvije ulice dalje. Nosili su me prijatelji. Zvao sam brata i odvezao me u bolnicu. Mateja Markovića ne poznajem. Nisam vidio tko mi je zadao udarac od kojeg sam pao na tlo. Moje liječenje još uvijek traje. U tučnjavi nisam sudjelovao, nego sam pokušao smiriti situaciju. Prijatelja Leona sam izveo van, a događaja koji su se potom vani dogodili se ne sjećam. Iz priče znam da su Leon i Matej imali ranije sukobe, rekao je Ereiz.

Drugookrivljeni Đuro Baričić je priznao sudjelovanje u tučnjavi, no ističe da je on zadao udarac u kuk, a ne u prsni koš te da zbog toga nisu nastale nikakve tjelesne ozljede.

Na sudu je danas ispitan i doktor i vještak Marcel Marcikić, koji je govorio o nastalim ozljedama kod Ereiza.

- Perforacija bubnjića znači privremeni, a možda i trajni gubitak sluha, što ovisi o izlječenju. Vidio sam snimku, do potresa mozga došlo je isključivo zbog snažnog udarca nogom, a ne zbog udarca glave o tlo. Izazvao je potres mozga i perforaciju bubnjića. Druga osoba zadala je udarac u lijevi dio prsnog koša, a ne u kuk, kaže Marcikić, prenosi Plusportal.hr .

- Kako sami vidite Kristijan Ereiz je 20 kilograma teži od mene i dvije glave viši. Prvi me udario, razbio mi arkadu, a ja sam ga potom udario dok je ležao na tlu kako me kasnije ne bi opet dohvatio. U tom trenutku nije bio u nesvijesti. Ispričavam mu se jer ga dotad nisam ni poznavao niti smo imali međusobnih problema, rekao je Baričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:52