‘SHVATILA SAM...‘

Bojnik HV-a i njegova djevojka dilali streljivo, prijeti im zatvor! Procurila njena obrana, jedan detalj je demantira...

Bojnik HV-a optužen da je ukrao 400 metaka, a onda ih s vojnikinjom u kafiću predao njezinom prijatelju

Ilustrativna fotografija

 Ranko Šuvar/Cropix

Protiv dvoje djelatnih vojnih osoba Oružanih snaga Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je podiglo optužnicu zbog dva kaznena djela - protiv prvoosumnjičenog Nikola B. (48) zbog pronevjere, a onda i zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari koje je navodno počinio s kolegicom, koja mu je ujedno i djevojka, Ines. M. (34).

U naravi, radi se o pronevjeri streljiva, ukupno 400 komada kalibra 9 x 19 mm, koje je prvoosumnjičeni zadužio kao voditelj priprema za 25. prvenstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske u streljaštvu. Dio tog streljiva 100 komada, je, zajedno s drugoosumnjičenom predao njezinom prijatelju u posjed. Sve to događalo se u svibnju 2021. godine. Kaznenu prijavu protiv djelatnika MORH-a kuvertirao je Odjel kriminalističke Vojne policije, a prilikom ispitivanja tada osumnjičeni bojnik se branio šutnjom. Ines M. je iznijela obranu. Istražiteljima je ispričala da je njezin dečko Nikola voditelj ekipe za natjecanje u gađanjima.

- Shvatila sam da oni ne ispucaju svu količinu metaka, te da ostatak podijele među sobom. Predmetno streljivo sam vidjela kada ga je Nikola donio u stan. U jednom trenutku sam mu rekla da ako mu nešto ostane, imam prijatelja Zvonimira kome bi ono dobro došlo. Skupa smo otišli u Ogulin, u jednom kafiću smo se našli sa Zvonimirom i predali smo mu streljivo - ispričala je Ines M.

Utvrđeno je da je Nikola B. zadužio ukupno 3200 metaka, a od njega je oduzeto 300 komada koji su se nalazili u ormaru Središnjice za upravljanjem osoblja. Ostalih 100 metaka oduzeto je prijatelju Zvonimiru u originalnoj ambalaži. MORH se smatra oštećenim za iznos od 76,96 eura. Tužiteljstvo za okrivljenike traži uvjetne zatvorske kazne, za Nikolu 10 mjeseci, a za Ines šest mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine za oboje.

Inače, prvenstvo je održano na streljani Vrapčanski potok u Zagrebu, a sudjelovalo je ukupno 138 natjecatelja iz 17 postrojbi. Opažamo još jedan detalj. Natjecanje se održalo 9. i 10. lipnja 2021. godine, a kako su okrivljenici navodna djela počinili u svibnju te godine, nikako se nije moglo raditi o ostatku metaka nakon ispucavanja, već o streljivu koje je pronevjereno ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 10:51