VELIKA ZADUŽENJA

KAKO JE NESUĐENI POLJOPRIVREDNIK POSTAO BJEGUNAC Dobio 6 mjeseci zatvora jer je ovršene stvari sakrio i pobjegao u Njemačku

Tomislav Konjik prestao je plaćati leasing rate za vertikalni mikser-prikolicu te plug i rotacionu kosilicu vrijedne 38.519,24 eura
 Vlado Kos / CROPIX

Prije pet godina informatičar Tomislav Konjik (32) iz Čepinskih Martinaca javno je proklinjao dan kad se vratio s obitelji iz Njemačke, pritom ističući kako je u letu došao do egzistencijalnog ruba zbog malverzacije s cijenama kukuruza i mlijeka, no danas ga hrvatsko pravosuđe smatra bjeguncem. Nedavno je na osječkom Općinskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora.

Optužnica ga tereti da je itekako bio svjestan ovrhe Općinskog suda pa je “s ciljem da osujeti namirenje vjerovnika tijekom ovršnog postupka sakrio svoju imovinu iz kuće”.

Prodaja pokretnina

Terete ga da je počinio kaznena djela protiv imovine - povredu tuđih prava, odnosno da je “sakrio benč klupu s velikim i malim utezima, sobni bicikl Fit in, TV Philips 94 LED, miješalice za beton i bicikl Power klinber.” Te stvari trebale su biti prodane na javnoj dražbi iste godine, ali je Konjik bio brži jer je stan kompletno ispraznio i nestao.

Konjikov odvjetnik smatra da nikako nije dokazano da je Konjik uzeo sporne ovršene pokretnine s ciljem da onemogući njihovu prodaju na javnoj dražbi.

- Tomislav Konjik je iz ekonomskih razloga otišao u Njemačku i sve ono što se događalo od njegova odlaska u inozemstvo ne može se pripisivati njegovoj namjeri otuđivanja stvari.

U dokaznom postupku je utvrđeno da je policijski službenik naišao na otvorena vrata kuće i pomoćnih prostorija.

Prazna kuća

Unutra nije zatekao stvari, a prema opisu okoliša i dvorišta proizlazi da tamo dugo nitko nije živio. Upravo to ukazuje na zaključak da je moj branjenik odavno napustio kuću – pokušao je objasniti u sudnici Općinskoga suda Konjikov odvjetnik, apelirajući pritom kako je moguće da je netko provalio u kuću te odnio stvari bez znanja i pristanka Konjikovih.

Ovrha leasing kuće

Odakle ovrha? Konjik je u studenome 2007. godine kupio na leasing vertikalni mikser-prikolicu te plug i rotacionu kosilicu, vrijedne 38.519,24 eura. Nakon nekog vremena prestao je plaćati mjesečne rate pa je Hypo Leasing Kroatien raskinuo ugovor i o tome ga obavijestio pisanim putem. Novčanu obvezu Konjik je i dalje nastavio ignorirati pa je slučaj završio na sudu, a onda i ovrhom.

Velika zaduženja

Sudski ovršitelj je sredinom svibnja 2012. popisao pokretnine u stanu Konjikovih. Popisane stvari nisu prodane na dvije dražbe u idućih nekoliko mjeseci pa je ovrhovoditelj predložio transfer ovršenih predmeta, no bilo je prekasno jer u kući više nije bilo ni stvari, ni obitelji Konjik.

Kako je za Jutarnji list Konjik ispričao prije pet godina, u Slavoniju se vratio sredinom 90-ih s obitelji iz Njemačke. Ozbiljno se odlučio baviti poljoprivredom, a Hrvatska mu se učinila kao obećana zemlja. Krenuo je od nule, farma mu je “narasla” na 70 hektara zemljišta s 50 krava, nije se ustručavao dizati kredite, no 2008. sve je krenulo nizbrdo. Počeo je rasprodavati životinje ne bi li otplaćivao kredit od dva milijuna kuna, no banke su mu sjele na kompletnu imovinu. Mjesečno je imao 40.000 kuna izdataka. Bio je primoran rasprodavati životinje. Od proizvodnje mlijeka i sira bilo mu je nemoguće preživljavati. Nekoliko je puta naglasio da proklinje dan povratka u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:02