TRAGEDIJA NA VIRU

‘Čuo sam da netko viče ‘Hitna, hitna‘, oduzele su mi se noge kad sam prišao bliže. Plač, odbačena kolica, izbezumljeni vozač mrmlja...‘

Ljetovanje peteročlane obitelji iz Križevaca u subotu u kasnim večernjim satima prekinuto je na najgori mogući način

Put Loznica na Viru

 Luka Gerlanc/Cropix/

Otok Vir zavijen je u crno. Ljetovanje peteročlane obitelji iz Križevaca u subotu u kasnim večernjim satima prekinuto je na najgori mogući način. Dok su supružnici s troje male djece, od kojih je najmlađe, bebu od 11 mjeseci u kolicima gurala majka (24), hodali po dvosmjernom kolniku uz rub "prorijeđenog" suhozida u Ulici put Lozica, i to po mrklome mraku bez javne rasvjete, na njih je naletio nesavjesni 29-godišnjak u bijelom Fiatu Puntu koji je napuhao 1,75 promila!

Automobil u kojem je vozač imao i suputnika se prevrnuo, a prolaznici koji su se našli u neposrednoj blizini pritekli su prvi u pomoć unesrećenim pješacima te odmah alarmirali i sve dežurne službe. Nesretnoj ženi, nažalost, nije bilo spasa te je podlegla ozljedama na mjestu tragedije, dok je njezin teško ozlijeđeni 28-godišnji suprug s troje njihovih mališana, od kojih je dvoje također teško ozlijeđeno, a jedno lakše, odvezen vozilom Hitne pomoći u Opću zadarsku bolnicu.

Policijski očevid na mjestu tuge na zatvorenom dijelu ceste trajao je punih šest sati. Iz PU zadarske kažu da su se pješaci kretali uz rub kolnika na kojem ne postoji nogostup niti druga površina određena i prikladna za kretanje pješaka, a nema ni javne rasvjete. Vozač je nedugo nakon nesreće pao na alkotestu te je uhićen i nalazi se na kriminalističkom istraživanju. Uzrok nesreće? Policijski očevid je pokazao da je za sve kriva neprilagođena brzina kretanja osobinama i stanju ceste, odnosno noćnim uvjetima, tako da je pijani 29-godišnjak u jednom trenutku izgubio nadzor nad vozilom zadarskih oznaka te sišao na desnu stranu kolnika. Prvo je desnim kotačem izvan kolnika udario u kamenje, a odmah potom "pomeo" je pješake, cijelu obitelj.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Otac i jedno dijete nalaze se na Odjelu intenzivne njege. Najteže ozljede, i to glave, pretrpio je trogodišnji dječačić kojem se liječnici bore za život, a njegova četverogodišnja sestrica zadobila je višestruke prijelome.

- Ozljede 28-godišnjaka su jako teške, među ostalim tu su ozljede zdjelice, pluća i potkoljenice, no nije životno ugrožen. Operiran je. Zaprimljen je i njegov trogodišnji sin koji je teško ozlijeđen i koji je još tijekom noći operiran te se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja i u životno je ugrožavajućem stanju. Njegova četverogodišnja sestra je također teško ozlijeđena i operirana je te smještena u JIL - rekao nam je dr. Nediljko Jović. 11-mjesečni dječak, pak, zaprimljen je zbog okolnosti događaja te ima lakše ozljede i smješten je na Odjel za dječju kirurgiju - rekao je za medije dr. Nediljko Jović, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

image

Mjesto prometne nesreće

Luka Gerlanc/Cropix

Osumnjičeni krivac nesreće do ranih se prijepodnevnih sati trijeznio, nakon čega je nad njim počelo istraživanje. S obzirom na niz blanketnih odredbi, odnosno činjenice da je pijan sjeo za volan te vozio neprilagođenom brzinom, bit će kazneno prijavljen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim ishodom i višestrukim ozljeđivanjima, a zbog čega mu prijeti od tri do 15 godina zatvora.

Potom će biti predan pritvorskom nadzorniku PU zadarske te odveden na ispitivanje u prostorije državnog odvjetništva koje će za njega, najvjerojatnije, zatražiti od dežurnog suca istrage Županijskog suda određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela. Tijekom istrage bit će i vještačeno njegovo vozilo kojim je zavio u crno križevačku obitelj, a važno će biti čuti i prometne vještake s obzirom na to da je navedena dionica, po kojoj su se kretali pješaci jer druge trase nema, u totalnom mraku i bez nogostupa.

image

Luka Gerlanc/Cropix

- Ubrzali smo hod kad smo čuli da netko viče ‘Hitna, hitna‘. Oduzele su nam se noge kad smo prišli bliže. Neke osobe su već pomagale unesrećenima, gledao sam u odbačena dječja kolica, a vozač iz tog auta, za kojeg su ljudi govorili da je pokupio obitelj koja se vraćala kući s lokalne fešte i kojeg su netom prije sa suputnikom izvukli vatrogasci, djelovao je izbezumljeno i držao se za glavu. Nisam čuo je li išta govorio ili je samo mumljao, valjda od šoka. Nevjerojatna količina plača se čula i osjetite nemoć pred tim prizorima. Nažalost, imamo ceste koje nisu prilagođene pješacima, iako ne vjerujem da bi u ovom slučaju to pomoglo. Užasno mi je žao te obitelji, te dječice... prestrašno - rekao je za Jutarnji stanovnik obližnje ulice, ukazujući na to da, nažalost, svakog ljeta pijani vozači divljaju ne samo u autima nego i na motociklima, skuterima, biciklima...

Načelnik Općine Vir Marino Radović, užasnut tragedijom, otkrio je da "se u ovoj sezoni nikad više problema nije dogodilo, ali i da nikad više policije nije bilo na terenu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 23:07