NEVIĐENI KAOS

Deset puta prošao kroz crveno, kroz šest ulica vozio u suprotnom smjeru, pa policajce šokirao ‘motivom‘ za sumanutu jurnjavu: ‘Bojim se‘

Zagrebački student Matteo M. (23) bježao je policiji Smartom kroz cijeli grad

Student u Smartu bježao policiji po cijelom Novom Zagrebu

 Jutarnji list

Zagrebački student Matteo M. (23) o kojem smo pisali lanjskog 8. travnja kada je u jedan sat iza ponoći bez vozačke dozvole u Smartu koji mu je kupila majka bježao policiji kroz cijeli grad točnije od križanja Savske sa Selskom pa sve do novozagrebačkog Zapruđa, sjeo je na optuženičku klupu Općinskog suda u Novom Zagrebu.

Osim što je u kritično vrijeme u sebi imao tragove THC-a, kokaina i 0,41 promil alkohola te je uhićen odmah nakon što je jurećim Smartom udario u betonski nosač nadvožnjaka pa su se otvorili zračni jastuci i dalje nije mogao, Matteo M. je na sudu, ipak, odlučio reći: ‘Ne smatram se krivim!‘

Nakon toga na dva sudska ročišta nije došao tako da je sudac na posljednjem upitao njegovu odvjetnicu: "Je l‘ to možda okrivljeni manevrira? Već drugi puta izostaje."

- U Klinici za traumatologiju je u Draškovićevoj. Ima ozljedu lijevog kažiprsta i dostavit će otpusno pismo za idući puta. Uzrok ozljede ne znam - rekla je odvjetnica Petra Vatavuk te ujedno na mobitelu pokazala sucu povijest bolesti koji je okrivljeni poslao pa je sudac u zapisnik izdiktirao da se Matteo M. "ispričao zbog zdravstvenih problema i da je iz povijesti bolesti vidljivo da je 12. listopada zadobio ozljedu lijevog kažiprsta zbog čega mu je ordinirana antibiotska terapija i nošenje podlaktične longete".

image

Student u Smartu je bježao policiji po Novom Zagrebu

Tužiteljstvo za optuženog mladića zbog obijesne vožnje traži bezuvjetne dvije godine zatvora i plaćanje 671 eura toksikološkog vještačenja.

Prema činjeničnom supstratu, Matteo M. je zbog sumanute jurnjave tijekom koje se oglušivao na policijske znakove, svjetleću palicu STOP i upozorenja da stane, mjesec dana noćio u remetinečkom pritvoru. A njegova putešestvija od te noći je impresivna. Uočen je prilikom kretanja po Selskoj kod Savske. Prešao je Jadranski most i potom na rotoru skrenuo prvo desno na Jadransku aveniju i zatim u Ulicu Vice Vukova te se dolaskom do Ulice Ive Robića polukružno okrenuo i vratio na Vukovu sve do Jadranske kako bi na rotoru produžio ravno na Aveniju Dubrovnik. Dolaskom do Središća, na križanje sa Stonskom, Smart je skrenuo na trak Avenije Dubrovnik namijenjen vozilima iz suprotnom pravca i zatim skrenuo kroz Šiblovu sve do Bundeka i Američke škole vozeći u susret policijskoj patroli koji su pravovremenom reakcijom izbjegli nalet. Bez usporavanja Smart je dalje nastavio po Holjevčevoj prema Antallovoj u pravcu Hipodroma i Velesajma nakon čega je u jednom trenutku skrenuo i završio, vozeći zabranjenim smjerom, na Aveniji Dubrovnik jureći u pravcu Utrine gdje su se kod tržnice drugi vozači, opet, bili primorani izmicati i spašavati.

Na kraju je vožnju završio na rotoru Zapruđe jer je izgubio nadzor, završio na šljunku i u zanošenju udario u ‘nogu‘ Mosta mladosti.

Rezime luđačke vožnje je kršenje čak šest blanketnih propisa Zakona o sigurnosti prometa na cestama točnije prolazak kroz 10 raskrižja na kojima je bio zabranjen prolaz radi upaljenog crvenog svjetla na semaforu, a u šest je navrata čak vozio u suprotnom pravcu dovodeći time u opasnost ostale sudionike u prometu. U nekim trenucima je, čak, vozio i po travnatim i šljunčanim površinama.

Policajci su tijekom praćenja jurećeg Smarta sirenama i rotirajućim svjetlima upozoravali pješake i druge sudionike u prometu da obrate pažnju na opasnost na cesti.

Kad je u Zapruđu prisilno vozač Smarta stao udarivši u betonski noseći stup nadvožnjaka nakon što se popeo na šljunčanu površinu u blagom zavoju, jedan od policajaca na kraju jurnjave ga je ljutito upitao: ‘Zašto bježiš? Što to radiš?‘

- Nemojte se ljutiti, bojim se. Nemam vozačku - odgovorio mu je mladi bezobzirni bahati prometni kršitelj.

Ujedno je još dodao i da je tijekom večernjeg izlaska popio jedan viski i jednu pivu te popušio joint i povukao crtu kokaina.

image

Student u Smartu bježao policiji po cijelom Novom Zagrebu

Jutarnji list

I dok se njegova obrana na sudu tek treba čuti, na ispitivanju u tužiteljstvu nakon uhićenja priznao je krivnju.

- Vozački ispit još nisam položio. Naime, nakon položenih testova i nekoliko sati vožnje u dva navrata nisam prošao ispit vožnje, a na koji sam trebao uskoro opet izaći. Vidio sam policajce tu večer da mi policijskom palicom Stop daju znak da stanem. Ali nisam stao iz straha da ne bih mogao izaći na vozački ispit. Pa sam se oglušio na njihove zapovjedi. Inače, Smart mi je kupila mama dva mjeseca ranije i do sada sam već u dva navrata platio prekršajne kazne jer sam se parkirao na mjestu za invalide i na nedozvoljenom mjestu pa mi ga je odvezao pauk – rekao je tužiteljima Matteo M.

Na upit je li svjestan u koliko je navrata i koliko života doveo u opasnost, kazao je da je toga počeo biti svjestan nakon uhićenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 15:29