SVE JE SNIMLJENO

Desetak stranih državljana pretuklo dvoje Konavljana, završili u bolnici: ‘Zaobilazili su kilometarsku kolonu...‘

‘Pokušali su im objasniti da ne idu na granicu već doma, ali ovi su ih napali. Desetak njih ih je tuklo. Stigla je policija‘

Incident na GP Karasovići

 Screenshot Dubrovački vjesnik

Dvojica, Konavljana, otac i sin, jučer kasno popodne završili su u bolnici nakon što ih je napalo desetak stranih državljana koji su čekali u koloni za prelazak granice na GP Karasovići, javlja Dubrovački vjesnik.

Naime, prema informacijama čitatelja koji su nam poslali i video snimku, otac i sin zaobilazili su kilometarsku kolonu kako bi stigli do svoje kuće.

- Kada su ih vidjeli da voze drugom trakom zaustavili su ih ovi koji su čekali na izlazak iz Hrvatske, valjda su mislili da žele preko reda na granicu. Pokušali su im objasniti da ne idu na granicu već doma, ali ovi su ih napali. Desetak njih ih je tuklo. Stigla je policija, priveli su trojicu, a hitna je naše odvela u bolnicu - kaže nam naš sugovornik opisujući što se jučer dogodilo.

Načelnik Konavala Božo Lasić potvrdio je da se incident dogodio.

- Znam obojicu i jamčim da oni nisu izazvali incident. Svi ih u Konavlima znaju, i to su ugledni ljudi. Žao mi je da se ovakve stvari događaju, ali bojim se da se ovo može ponoviti. Zato sam i nadležnim službama uputio zahtjev da se na GP Karasović otvori još izlaza prema Crnoj Gori i da se sustav softverski pojača kako bi procedura skeniranja dokumenata išla puno brže - poručuje Lasić.

Uputili smo i upit PU dubrovačko-neretvanskoj o ovom incidentu te uskoro očekujemo njihov odgovor.

Neslužbeno saznajemo da se radi o ocu i sinu koji u nekadašnjem ugostiteljskom objektu pred samom granicom namjeravaju otvoriti fast food, navodi Dubrovački vjesnik.

Sprema li se blokada prometa prema Crnoj Gori?

Kako neslužbeno saznaje Dubrovački vjesnik, zbog premlaćivanja dvojice Konavljana, oca i sina, koji su jučer poslijepodne vozeći se prma svojoj kući zaobilazli kolonu koja je čekala na prelazak granice na GP Karasovići, policija je privela trojicu Albanskih državljana. Jedan je pušten, a zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda dvojica, u dobi od 23 i 42 godine, su zadržana u pritvoru. Protiv njih biti će podnešena prijava.

Jučerašnji incident dodatno je podigao tenzije u Konavlima u kojima su prometne gužve pred dva granična prijelaza, onom na Karasovićima i drugom na Konfinu, jedan od najvećih problema tijekom ljetnih mjeseci, ali jednako tako i tijekom božićnih, novogodišnjih i uskršnjih blagdana kada u najvećem broju državljani Albanije i Kosova odlaze na odmore u svoje zemlje. Pojednici na društvenim mrežama tako pozivaju na blokadu prometa prema graničnim prijelazima, a brojni prozivaju MUP da unatoč gužvama drži premalo otvorenih prolaza na granici.

Uz to gotovo svakodnevne prometne nesreće koja izazivaju strani državljani, među kojima je jako puno vozača iz Albanije i s Kosova, poput tragedije u kojoj je živote izgubilo dvoje mladih iz doline Neretve, situaciju dovode do usijanja. Stoga ne čudi da je nedavna poruka ministra prometa Olega Butkovića o brzoj cesti između Dubrovnika i zračne luke u Čilipima dočekana ‘ na nož‘.

Naime, Butković je, odgovarajući na pitanje o sudbini brze ceste prije tri dana poručio kako se taj projekt ‘neće forsirati‘. - Što se brze ceste tiče, znate da postoji prijepor oko trase i kad se sve usuglasi, nastavit ćemo projektirati tu cestu. Do onda je stvar dolje na terenu jer građani su se pobunili. Nećemo ništa forsirati - kazao je Butković.

Konavljane čudi i zbog čega HAK na svojim stranicma ne izvješćuje o gužvama na graničnim prijelazima na jugu Hrvatske. Primjerice danas je kolona kroz Vitaljinu duga oko 7 kilometara i na prelazak granice čeka se nekoliko sati, no o tome HAK ne izvješćuje. Možda bi Albanci i Kosovari tada izabrali druge pravce, koji su čak i kraći. One preko Srbije ili preko BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 18:40