OPTUŽENI ZA PRIJEVARU

Dvojica muškaraca priznali što su napravili sa 160.000 eura iz EU fondova, nagodili se sa EPPO-om i saznali kazne!

red europskog javnog tužitelja (EPPO), Savska cesta 62, Zagreb

 Ranko Suvar/Cropix

Dvojica muškaraca koje je Europski ured javnoga tužitelja (EPPO) optužio da su s bivšom bankaricom u Komercijalnom centru Erste banke u Čakovcu, Jasminkom Pečarić, na prevaru iz europskih fondova izvukli 160.165 eura, nagodili su se s EPPO-om te su im izrečene djelomično uvjetne i uvjetne zatvorske kazne.

Dejan Slunjski, koji je pod svojom kontrolom imao nekoliko tvrtki na koje je novac sjedao temeljem zahtjeva u kojemu su priložili krivotvorenu dokumentaciju, osuđen je na dvije i pol godine zatvora, s tim da 6 mjeseci mora provesti iza rešetaka, a ostatak od dvije godine mu je uvjetovan time da u petogodišnjem razdoblju ne počini novo kazneno djelo. No, osim toga uvjeta izrečen mu je i dodatni, prema kojem mora u roku od 4 godine nadoknaditi veći dio od navedenih 160.165 eura.

Njegov navodni podređeni u lancu izvlačenja novca, Danijel Martinčević, osuđen je pak na uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora s petogodišnjim rokom kušnje te mora platiti i kaznu od 7000 eura.

U lipnju ove godine EPPO je nakon provedene istrage optužio Pečarić, Slunjskoga i Martinčevića da su od 2019. do 2023. godine u tri navrata počinili subvencijsku prijevaru s ciljem nepripadnog dobivanja financijske potpore za SME, financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) – konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka prouzročenih pandemijom Covid-19.

Umjesto da novac potroše za svrhu za koju je zatražen, okrivljenici bi, tvrdi EPPO, novac podizali s računa u roku od 24 sata od uplate te ga međusobno zadržali i trošili. Tvrtke bi zatim bile gašene u skraćenom postupku likvidacije. Prvooptužena Jsminka Pečarić, koja se jedina nije nagodila, po svemu sudeći će, ukoliko optužnica protiv nje bude potvrđena, svoju presudu dobiti nakon suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 18:29