POSRNULI ŽUPAN

HDZ-ovac Dekanić opet pijan sudjelovao u prometnoj nesreći, nekoliko osoba u bolnici, on tvrdi: ‘Nisam ja kriv!‘

Godine 2022. imao je nesreću u Cerni, a u vrijeme dok je radio u Hrvatskim šumama, zabio se u auto u kojem su bile četiri časne sestre

Damir Dekanić

 Vlado Kos/Cropix

Na vinkovačkoj obilaznici u blizini Pevexa u srijedu navečer dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovalo više vozila.

O nesreći se dosta brzo oglasila policija.

- U 21,26 sati zaprimljena je dojava da se u Vinkovcima na državnoj cesti D-46 (južna obilaznica) dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovala četiri vozila. Jedan od sudionika nesreće, župan Vukovarsko-srijemske županije, upravljao je osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola u organizmu od 0,84 g/kg. Također, 29-godišnjem vozaču u drugom osobnom automobilu vinkovačkih registracijskih oznaka, koji je sudjelovao u ovoj nesreći, utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 2,12 g/kg.

Nekoliko je osoba zatražilo liječničku pomoć u OŽB Vinkovci.

Zbog provođenja očevida, navedena dionica ceste zatvorena je u 22 sata za sav promet te se preusmjerava na alternativne pravce.

U tijeku je očevid prometne nesreće nakon čega ćemo izvijestiti javnost o utvrđenim činjenicama, poručili su iz policije.

- Jesam, imao sam prometnu nesreću koju je prouzročio neko drugi, ali sam ja jedan od onih koji je sudjelovao u njoj - rekao je Dekanić za 24sata.

Pitali su ga i je li istina da je bio pod utjecajem alkohola.

- Ne znam što bih rekao, vode me da dam uzorak, pa ćemo vidjeti. Ne znam što da vam kažem - rekao je Dekanić.

Podsjetimo, župan je i 2022. imao prometnu nesreću u mjestu Cerna. Dekanić je tada tvrdio da je bio u alkoholiziranom stanju pa je službeni auto vozila druga osoba. U vrijeme dok je radio u Hrvatskim šumama, zabio se u auto u kojem su bile četiri časne sestre.

Optužbe za nesreću iz 2022.

Zbog nesreće iz 2022. Dekanića i još pet osoba USKOK tereti za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti, odnosno za sudjelovanje u lažiranju okolnosti prometne nesreće.

Osim župana, optuženi su Nikolina Meseljević u čiji se automobil župan zabio, županov bratić Krešimir Bičanić, koji je na njegovo traženje svojim osobnim automobilom marke Škoda Karoq stigao na mjesto nesreće i preuzeo na sebe odgovornost za izazivanje te nesreće kazavši da je on vozio službeni automobil Županije, te troje policajaca - Tomislav Farkaš, kao pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, Marija Serezlija, policijska službenica kao vođa ophodnje, i šestookrivljeni Mijo Pranjkić kao vođa očevidne ekipe, koji se terete da su lažirali policijsko izvješće.

USKOK tereti HDZ-ova župana da je "pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće".

"U nakani da izbjegne svaku odgovornost za tako prouzročenu nesreću, s drugookrivljenom vlasnicom oštećenog vozila i trećeokrivljenim (svojim bratićem) dogovorio je kako će u slučaju dolaska policijskih službenika neistinito prikazati da je službenim automobilom Županije upravljao trećeokrivljeni i da je do nesreće došlo zbog izbjegavanja naleta na životinju na cesti, dok se on tom prilikom nalazio na mjestu suvozača", rekli su iz USKOK-a.

Policajci koji su došli na očevid su, prema navodima USKOK-a, odmah utvrdili da je autom upravljao župan, ali su pali pod utjecaj njegova autoriteta i "prihvatili njegovo traženje da neistinito prikažu da je trećeokrivljeni skrivio prometnu nesreću upravljajući službenim vozilom Županije, kao i da neistinito prikažu okolnosti zbog kojih se prometna nesreća dogodila". Takvo policijsko izvješće poslužilo je i da se nanese šteta osiguravateljskoj kući koja je isplatila ukupno 13.888,74 eura za štetu na oba vozila i ogradi drugookrivljene, čime je Dekanić izbjegao plaćanje te odštete.

Svi okrivljeni tijekom istrage negirali su krivnju i uporno ponavljali kako je Bičanić vozio Dekanićevu službenu Škodu. Međutim, čak četvero svjedoka u svojim je iskazima decidirano navelo da je upravo Dekanić vozio Škodu kojom je izazvao sudar te da nitko drugi nije bio s njim u vozilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 14:21