TRAŽIO UVJETNI OTPUST

Horvatinčiću odbijena žalba, u zatvoru ostaje još najmanje godinu dana!

U rujnu 2019. konačno je pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora

Tomislav Horvatinčić

 Dusko Marusic/Cropix

Tomislav Horvatinčić u zatvoru će morati ostati još najmanje godinu dana. Visoki kazneni sud odbio je njegovu žalbu na odluku Županijskoga suda u Puli koji mu je već ranije odbio prijedlog za uvjetni otpust. Horvatinčić je puštanje na slobodu zatražio nakon izdržane nešto više od polovice zatvorske kazne od 4 godine i 10 mjeseci na koju je osuđen zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par. Horvatinčić sada mora pričekati godinu dana za ponovno podnošenje prijedloga za uvjetni otpust.

Nakon trećeg ponovljenog suđenja, Horvatinčić je u rujnu 2019. konačno bio pravomoćno osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, a prvi mu je put upućivanje u Remetinec bilo određeno za 30. ožujka 2020. Nakon toga je četiri puta odgodio odlazak u zatvor zbog zdravstvenoga stanja, a na odsluženje kazne stupio je 14. srpnja 2021. kada je primljen na Odjel za dijagnostiku zatvora u Remetincu.

Međutim, nedugo nakon početka služenja kazne dobio je nekoliko prekida zbog zdravstvenog stanja te je počeo ostvarivati pogodnosti poput izlazaka za vikend. Naime, za ostvarivanje tih pogodnosti ključno je bilo da je Horvatinčić najprije dobio odsluženje kazne u kaznionici poluotvorenog tipa, da bi poslije bio premješten u zatvor otvorenog tipa u Valturi, gdje se i danas nalazi.

Poluotvoreni ili otvoreni tip zatvora, u koji se obično šalju počinitelji prometnih nesreća, ostavlja diskrecijsko pravo upravitelju zatvora da odobri izlazak osuđeniku. "Na temelju provedenog postupka, a na prijedlog stručnog tima, odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku", odgovorili su Jutarnjem listu iz Ministarstva pravosuđa i uprave nakon što smo u lipnju 2022. godine snimili Horvatinčića na izlasku iz jedne privatne zagrebačke klinike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. srpanj 2024 09:21