ČAK 160 POČINITELJA

Hrvatska sudjelovala u velikoj akciji, brojke su šokantne: Otkrivene su 334 potencijalne žrtve trgovanja ljudima

Istražitelji su u akciji koju je vodila Nizozemska, a koja je trajala sedam dana uhitili 51 osobu

Istražitelji su odradili 165.896 provjera kojima je obuhvaćeno 63.649 osoba, 9.564 lokacija, 20.556 vozila i 76.670 dokumenata

 Robert B. Fishman/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Tijekom sedam dana udruženih snaga tijela za provedbu zakona, granične straže, nadzornih tijela za rad i porezne ovlasti diljem Europe, a s ciljem kako bi se otkrio i riješio problem radne eksploatacije, došlo se do šokantnih brojki.

Identificirane su 334 potencijalne žrtve trgovanja ljudima i 160 počinitelja, a trenutni rezultat akcije je uhićena 51 osoba u suzbijanju radne eksploatacije.

- Fokus EMPACT-ovih zajedničkih akcijskih dana još je jednom bio usmjeren na suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, osobito izbjeglica i državljana trećih zemalja. Pod vodstvom Nizozemske te uz podršku Europola i Europskog nadzornog tijela za rad, akcijski dani u kojima su sudjelovale vlasti iz 31 zemlje doveli su do uhićenja 51 osobe i identifikacije 334 potencijalnih žrtava trgovanja ljudima - kažu iz Ravnateljstva policije.

Što se tiče statistike, u akciji u kojoj je svoj obol dala i Hrvatska, sudjelovalo je 15.313 službenika tijela za provedbu zakona kao i nadzornih tijela za rad i poreznih vlasti.

Odradili su i 165.896 provjera kojima je obuhvaćeno 63.649 osoba, 9.564 lokacija, 20.556 vozila i 76.670 dokumenata.

Od 160 osoba koje se sumnjiči za trgovanje ljudima, njih 93 je detektirano u svrhu radne eksploatacije.

Od ukupno 51 osobe koje su uhićene za šarolik spektar zločina, njih 30 se odnosi na radnu eksploataciju.

- Identificirano je 334 potencijalnih žrtava trgovanja ljudima od kojih su 279 potencijalne žrtve radne eksploatacije. Pokrenuto je i 476 novih istraga raznih kaznenih djela od kojih 80 u području radne eksploatacije. Cilj operacije, koja je trajala tjedan dana tijekom travnja, bio je omogućiti tijelima da se ciljano usmjere na najrelevantnije ili najčešće oblike radne eksploatacije u svojim zemljama. Zemlje sudionice provele su provjere u širokom rasponu sektora uključujući ugostiteljstvo, gastronomiju, dostavu hrane, preradu prehrambenih namirnica i mesnih proizvoda, kozmetičke usluge, pružanje zdravstvenih usluga u kućanstvima, logistiku i distribuciju, poljoprivredu, građevinu i rudarstvo - otkrivaju dalje iz Ravnateljstva policije podsjećajući da je u svojim ranijim oblicima, navedena operacija imala ‘izraženi multidisciplinarni pristup‘.

Također iz Ravnateljstva policije dodaju i da je rad nacionalnih i regionalnih policijskih tijela, granične straže, poreznih vlasti, nadzornih tijela za rad i inspektorata rada koordiniran i podržan i od strane Europola i Europskog nadzornog tijela za rad, što je uvelike unaprijedilo protok informacija te podiglo svijest o znakovima trgovine ljudima.

- Tijesna suradnja između raznih nadzornih tijela i tijela za provedbu zakona znatno je doprinijela uspjehu akcijskog tjedna u borbi protiv trgovine ljudima. Europol je tijekom Zajedničkih akcijskih dana pružao 24-satnu podršku te su njegovi analitičari obrađivali podatke koje su dostavila uključena nadležna tijela. Uz koordinaciju operativnih aktivnosti i olakšavanje razmjene informacija, Europol je osigurao danonoćnu analitičku i operativnu podršku koja je u stvarnom vremenu olakšavala komunikaciju između tijela sudionika i upućenih stručnjaka kako bi se pomoglo istražiteljima na terenu - zaključuju iz Ravnateljstva policije o akciji koju je vodila Nizozemska uz bok Francuskoj, Italiji i Rumunjskoj i u kojoj je uz Hrvatsku sudjelovalo još 26 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 06:09